Η νέα διασύνδεση θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την υπάρχουσα, ισχύος 500 MW, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002
Μνημόνιο συνεργασίας για τη νέα Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας GRITA 2 υπέγραψαν ο ΑΔΜΗΕ με την εταιρεία Terna.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση “η νέα διασύνδεση θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την υπάρχουσα, ισχύος 500 MW, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002″.
Η ανακοίνωση:
Η «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», με τον διακριτικό τίτλο «ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» (η «Εταιρεία»), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η Συγγενής ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και η Terna, Διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου Ιταλίας – Ελλάδας, υπέγραψαν στη Ρώμη Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), ορίζοντας τους κύριους όρους και τις προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Η νέα διασύνδεση συνεχούς ρεύματος (DC) μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας που θα υποστηρίξει τις υφιστάμενες υποδομές, αλλά και τη μελλοντική ανάπτυξη των δικτύων. Επιπλέον, θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση των δύο χωρών ως ενεργειακοί κόμβοι στη Μεσόγειο.
Η νέα διασύνδεση θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την υπάρχουσα, ισχύος 500 MW, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002.
Το έργο θα έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 300 χλμ. Το υποβρύχιο τμήμα θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 240 χλμ. με μέγιστο βάθος πόντισης 1.000 μέτρων. Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ και η Terna αναμένεται να επενδύσουν στο έργο περίπου 1,9 δισ. Ευρώ.
Το GRITA 2 έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων (TYNDP) 2024 των Ευρωπαϊκών Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς και έχει προταθεί από κοινού για ένταξη στον δεύτερο κατάλογο Έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η SMALLCAP World Fund απέκτησε ποσοστό 5,12% στον ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών
- ΕΛΑΣΤΡΟΝ Α.Ε.Β.Ε. - ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
- Παπασταύρου: Στρατηγικής σημασίας η συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας, έμφαση στις προοπτικές ανάπτυξης του IMEC
- ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ
- Αναλυτικά οι επτά κλάδοι και υποκλάδοι για υποχρεωτική Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από 29/6
- ΕΛΑΣΤΡΟΝ Α.Ε.Β.Ε. - ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- Aktor και Motor Oil επιβεβαιώνουν ότι συζητάνε για το FSRU Αλεξανδρούπολης
- Η Aktor διεκδικεί το 75% των Ηλέκτωρ και Thalis – Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη Motor Oil
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








