Διεθνή

Αερομεταφορείς Βρετανία: “Δεν μπορούμε να αποζημιώνουμε μόνο εμείς ό,τι πάει στραβά στις πτήσεις”

Οι επιβάτες διεκδικούν έως και 600 ευρώ από τις αεροπορικές για καθυστερήσεις πτήσεων, ακόμη κι αν "φταίνε" οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ή τα αεροδρόμια

Στελέχη αεροπορικών εταιρειών κάλεσαν την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, την επιτροπή μεταφορών του Βρετανικού κοινοβουλίου να καταρτίσει νέους κανόνες που θα επιτρέπουν στους αερομεταφορείς να μοιράζονται την ευθύνη με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και τα αεροδρόμια σε περίπτωση ακυρώσεων και καθυστερήσεων πτήσεων, ώστε το βάρος της αποζημίωσης των επιβατών να μην πέφτει αποκλειστικά σε αυτούς.

“Δεν μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι πάει στραβά στον κλάδο μας”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Loganair, Jonathan Hinkles.

Τον Αύγουστο, μια δυσλειτουργία του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία προκάλεσε χιλιάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων εντός και εκτός της χώρας, με τον επικεφαλής του εθνικού ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, να υπόσχεται ότι δεν θα ξανασυμβεί.

Οι αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν ότι έμειναν με την ευθύνη να πληρώσουν τους επιβάτες για την αναστάτωση που προκλήθηκε παρά το γεγονός ότι δεν ήταν δικό τους  το λάθος.

“Προς το παρόν, οι αεροπορικές εταιρείες αναλαμβάνουν το βάρος για ότι συμβαίνει”, δήλωσε η εμπορική διευθύντρια της easyJet, Sophie Dekkers, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, υποστήριξε ότι ο εθνικός έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας θα όφειλε να επιστρέψει στις αεροπορικές εταιρείες 15 εκατομμύρια λίρες (18,3 εκατομμύρια δολάρια).

Η Βρετανία έχει κανόνες παρόμοιους με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την αποζημίωση των επιβατών, οι οποίοι επιτρέπουν στους πελάτες να διεκδικήσουν έως και 600 ευρώ (634 δολάρια) για καθυστερήσεις πτήσεων άνω των τριών ωρών.

Οι αεροπορικές εταιρείες θεωρητικά ευθύνονται για τις καθυστερήσεις που προκαλούν οι ίδιες, αλλά συχνά καλούνται να αποζημιώσουν τους επιβάτες και για καθυστερήσεις που προκαλούνται από άλλους παράγοντες, όπως τις κακές καιρικές συνθήκες και θέματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu