Αφρικανικές χώρες, όπως η Γκάνα και η Ζάμπια, κατέληξαν σε συμφωνίες με τους κατόχους των ομολόγων της σε δολάρια
Οι αφρικανικές χώρες έχουν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ανεξόφλητο δημόσιο χρέος, με ορισμένα κράτη στην Αφρική να αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις πληρωμές, δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Κλέιβερ Γκατέτε, εκτελεστικός γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική, δήλωσε ότι η ήπειρος αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις στους τομείς της χρηματοδότησης, της ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό «προκαλεί σοβαρή δημοσιονομική πίεση, με περισσότερες από μία στις τρεις χώρες να βρίσκονται ή να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο δυσχέρειας χρέους», δήλωσε ο Γκατέτε στους ηγέτες που συμμετείχαν σε περιφερειακή συνάντηση της Αναπτυξιακής Κοινότητας Νότιας Αφρικής, στο Κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε. «Αυτό συμβαίνει επίσης όταν η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με παραχώρηση, η επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια και οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώνονται».
Αφρικανικές χώρες, όπως η Γκάνα και η Ζάμπια, κατέληξαν σε συμφωνίες με τους κατόχους των ομολόγων της σε δολάρια μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του κοινού πλαισίου της Ομάδας των 20. Η Αιθιοπία, εν τω μεταξύ, σχεδιάζει να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους κατόχους των ομολόγων της τις επόμενες εβδομάδες, αφού σφράγισε μια συμφωνία-ορόσημο με το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα.
Ο Γκατέτε δήλωσε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή διαβρώνει κατά μέσο όρο 5% του ΑΕΠ της Αφρικής σε ετήσια βάση. Πέρυσι, κόστισε το 15% του ΑΕΠ της Μοζαμβίκης, είπε.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επεξεργαζόμαστε μια αφρικανική θέση για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της Αφρικής», είπε, αναφερόμενος στις ανησυχίες ότι η ήπειρος δεν αντιμετωπίζεται δίκαια από πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Lufthansa: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της του 41% της ITA Airways
- Φωτιά σε εργοστάσιο μπαταριών στην Καλιφόρνια
- Το ΔΝΤ προειδοποιεί για δασμούς Τράμπ: «Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πληθωριστική έκρηξη»
- Μήνυση κατά PepsiCo για διακρίσεις υπέρ της Walmart – Στις ΗΠΑ προστατεύονται οι καταναλωτές
- Ασφαλιστικές: Τώρα δείχνουν τα «αναγκαία μέτρα και ρυθμίσεις» για την αναπροσαρμογή ασφαλίστρων υγείας
- Real Consulting: Πού θα διατεθούν τα αντληθέντα κεφάλαια από την αύξηση κεφαλαίου
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Σε ιστορικό υψηλό ο βρετανικός FTSE 100
- Τραμπ για TikTok στις ΗΠΑ: «Εξαρτάται από εμένα, οπότε θα δείτε τι θα κάνω»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις