Γιατί η Ισπανία μπορεί να επηρεάσει ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Ελαφρά αυξητικές αναμένεται να είναι μέχρι τα τέλη του έτους οι τιμές του ελαιολάδου, κυρίως λόγω της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την εγχώρια διάθεση.
Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει, παρότι κατά τους αρμόδιους φορείς, υπάρχει αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα αλλά ο καθορισμός των τιμών συνδέεται με τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη.
Πρόκειται για άλλο ένα προϊόν, το οποίο, μετά από σημαντική κάμψη τους προηγούμενους μήνες, η οποία ήρθε έπειτα από μια ραγδαία άνοδο στην τιμή του στα τέλη του 2023 και μέσα στο 2024, αναμένεται να πάρει εκ νέου την ανιούσα στις τιμές, μετά από βασικά προϊόντα της καθημερινής ελληνικής διατροφής.
Ενδεικτικό είναι ότι το μοσχάρι καταγράφει τους τελευταίους μήνες αύξηση 35%, αλλά και η φέτα, λόγω και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, εκτιμάται ότι θα σημειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, άνοδο στην τιμή κιλού.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό των Αγίων Αποστόλων, η πρώτη επίσημη τιμή για το ελαιόλαδο της εσοδείας 2025-2026, όπως προκύπτει από την πώληση των πρώτων βυτίων ελαιόλαδου, ποικιλίας Αθηνολιάς, διαμορφώθηκε στα 7,85 ευρώ.
Κατά πληροφορίες, η τιμή προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της ανοιχτής δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Οκτωβρίου, με την πώληση δύο βυτίων εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου εσοδείας 2025 – 2026 σε αυτή την τιμή, η οποία δίνει ένα αρχικό έναυσμα για το πώς θα κυλήσει η χρονιά.
Σε λογικά πλαίσια
Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το μέχρι στιγμής τοπίο στην εγχώρια αγορά, από τη δική του πλευρά ο Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργος Μητράκος τονίζει στο Financial Report «παρότι γενικά δεν σχολιάζουμε τιμές, είμαστε καταρχήν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι δεν θα δούμε φαινόμενα των αρχών του 2024 και όποιες αυξήσεις υπάρξουν, θα υπάρξουν μεν, αλλά σε φυσιολογικά πλαίσια δε. Με δεδομένο ότι το ελαιόλαδο είναι ένα τρόφιμο που θέλουμε να μπαίνει όσο το δυνατόν περισσότερα στα ελληνικά σπίτια, θεωρώ ότι θα γίνουν και κινήσεις από πλευράς των παραγωγών, προκειμένου να μην απογειωθούν οι τιμές στο κιλό τους επόμενους μήνες».
Σε αυτό το πλαίσιο, δε, σύμφωνα με τον πρώην Γεν. Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ και επιχειρηματία στο χώρο του ελαιολάδου Γιώργο Οικονόμου: «Η αφορμή για τις αυξημένες τιμές είναι ένας διαγωνισμός στους Άγιους Αποστόλους από τον οποίο πάντα η τιμή είναι υψηλή, οι αποδόσεις τους είναι μικρές και άρα σημειώνονται αυξήσεις, όμως η διαδικασία αυτή δεν προκαλεί προσδοκίες για τεράστιες αυξήσεις, αλλά για μια λογική άνοδο».

O Γιώργος Οικονόμου
Κατά τον ίδιο «είναι εύλογο ότι θα δούμε διαφορές στις τιμές, όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας προς το παρόν, οι αυξήσεις θα είναι μικρές, ωστόσο, αυτό θα το δείξει συνολικά και η παγκόσμια προσφορά. Η δική μας χρονιά σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είναι καλή, όμως μένει να δούμε αν θα είναι καλή και σε επίπεδο ποιότητας. Αυτό που μαθαίνουμε γενικά ότι είναι ότι οι ποσότητες είναι υψηλές και καλύπτουν την μέχρι τώρα ζήτηση».
Πώς καθορίζονται οι τιμές
Ωστόσο, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, θα πρέπει να σκιαγραφηθεί και η μεγάλη εικόνα στο ελαιόλαδο, η οποία επηρεάζεται από τις βροχές και την κλιματική αλλαγή που επιδρούν τελικά στη σοδειά των ελαιοδένδρων.
Με βάση τα όσα υποστηρίζει εκπρόσωπος συνεταιρισμού ελαιολάδου «η τιμή στο λάδι καθορίζεται μόνο από την παραγωγή γιατί εάν οι Ισπανοί έχουν μικρή παραγωγή, τότε θα ανεβαίνει η ευρωπαϊκή τιμή. Δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής η παραγωγή είναι μειωμένη από πέρσι. Η τιμή του παραγωγού – θα ξεκινήσουν τα φρέσκα λάδια τα συμβατικά σε λίγο καιρό εάν βρέξει – θα είναι στα 5,00 – 5,50 ευρώ. θα ξεκινήσει από αυτή την τιμή. Για την τιμή του καταναλωτή είναι το «δίκοπο μαχαίρι» γιατί έχουμε τη χρονιά 2022-23, οι η δική μας μέση τιμή παραγωγού ήταν στα 5 ευρώ και το είδαμε το λάδι στο ράφι να φτάνει μέχρι και 14 ευρώ. Το λάδι το φρέσκο δεν πάει αμέσως στον παραγωγό. Επομένως μπαίνουν «καπέλα» στους μεσάζοντες. Δηλαδή μπορεί να φτάσει και λίγο πι χαμηλά από 10 ευρώ».
Όλα αυτά συμβαίνουν όταν ο παγκόσμιος τομέας παραγωγής ελαιολάδου διανύει μια ιδιαίτερη φάση, καθώς οι κύριες χώρες παραγωγής όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα βρέθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο να έρχονται αντιμέτωπες με έλλειψη βροχοπτώσεων σε μια δύσκολη στιγμή για την πορεία της σοδειάς για τους επόμενους μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί για παράδειγμα ότι η πρώτη χώρα παραγωγός στον κόσμο στο ελαιόλαδο, η Ισπανία κατέγραψε μείωση παραγωγής λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αποδείχθηκαν επιβλαβείς για τα ελαιόδενδρα.
Μάλιστα, με βάση εκτιμήσεις της ισπανικής αγροτικής ένωσης COAG, η μείωση της παραγωγής ενδέχεται να φτάσει το 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ και οι συνεταιρισμοί τόνιζαν ότι οι δύο πρώτοι μήνες του φθινοπώρου θα ήταν κρίσιμοι για το πώς θα διαμορφώνονταν η σοδειά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Volkswagen: Παγκόσμια συνεργασία με τα Walt Disney Animation Studios
- Συνηγόρος του Πολίτη: Παρέμβαση για πληρωμή 23.000 ευρώ από Περιφέρεια σε προμηθευτή
- Καρυστιανού στο Politico: «Δεν αντέχω να ζω σε μία κοινωνία με τόσο διεφθαρμένο σύστημα»
- Βέλγιο: Απειλεί να μπλοκάρει τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αν δεν λάβει εγγυήσεις
- Αλιμος: 15χρονος στη ΜΕΘ μετά από καρδιακή ανακοπή σε γυμναστήριο
- AKTOR: Απέκτησε πιστοποίηση ISO 19650 για το Building Information Modeling
- Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Κίνα: Aύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού στο εννεάμηνο 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις