Διεθνή

Αύξηση 60 δισ. ετησίως για την ΚΓΠ ζήτησαν οι υπουργοί γεωργίας από την ΕΕ

Η ΚΓΠ αντιπροσωπεύει 386,6 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού των 1,21 τρισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2021 έως και το 2027

Οι υπουργοί ζήτησαν από την ΕΕ να αυξήσει τη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) των χωρών τους, 60 δισ. ευρώ ετησίως σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, καθώς Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν δρόμους και πυρπόλησαν ελαστικά στο κέντρο των Βρυξελλών.

Η ΚΓΠ αντιπροσωπεύει 386,6 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού των 1,21 τρισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2021 έως και το 2027. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times (FT) περίπου το 80% των χρημάτων της ΚΓΠ πηγαίνει στο 20% των αγροτών.

Η ΚΓΠ είναι η παλαιότερη από τις πολιτικές στην ΕΕ και έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια σταθερή ροή εισοδήματος στους αγρότες προκειμένου να διασφαλιστεί η παραγωγή τροφίμων.

Η συζήτηση για την αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΓΠ έρχεται εν μέσω έντονων συζητήσεων για τις προτεραιότητες για τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ, με τις κυβερνήσεις να διστάζουν να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα, κυρίως λόγω των της ανάγκης να δαπανήσουν περισσότερα κονδύλια από τους προϋπολογισμούς τους για την άμυνα μετά το Ρωσσοουκρανικό πόλεμο.

Οι υπουργοί γεωργίας των χωρών της ΕΕ συζήτησαν και κατατέθηκαν απόψεις υπερ της στήριξης του γεωργικού τομέα και ενίσχυσης της ΚΓΠ ενώ ο Ολλανδός υπουργός Γεωργίας, είπε ότι αντί να ενισχύσουν την ΚΓΠ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε πως οι καταναλωτές θα πρέπει να αποδεχτούν την ανάγκη να πληρώνουν περισσότερα για τα τρόφιμά τους.

Οι αγρότες από την άλλη ζητούν περισσότερα κεφάλαια, χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανονισμών και επανεξέταση των εμπορικών συμφωνιών που επιτρέπουν στις φθηνές εισαγωγές τροφίμων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu