Επενδύσεις

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Επενδύσεις 600 εκατ. για την απανθρακοποίηση

Η εταιρεία ενεργή και στο project του Ελληνικού με προμήθεια τσιμέντου και σκυροδέματος

Στην ενεργειακή μετάβαση του Ομίλου προχωράει η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής την τετραετία 2024 – 2027, με επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ. Ήδη από το 2019 έως το 2023 πραγματοποίησε επενδύσεις συνολικού ύψους 170 εκατ.ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας και την τεχνολογική αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της, την ενίσχυση της θέσης του στο σκυρόδεμα και τα αδρανή υλικά και την είσοδο σε νέες δραστηριότητες, μέσω και των εξαγορών της ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά Α.Ε. και της ΛΑΡΣΙΝΟΣ Α.Ε

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής, Δημήτρης Χανής, επόμενος στόχος είναι πλέον “η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, αλλά και η παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων τσιμέντου με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επίσης θα επιχειρηθεί  μείωση του κόστους παραγωγής και η ένταξη στο χαρτοφυλάκιο prime προϊόντων που θα ευνοήσει το περιθώριο κέρδους.

Με δεδομένη την ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου, ο κ. Χανής τόνισε ότι η ζήτηση από το 2019 έως και σήμερα αυξάνεται κατά μέσο ετήσιο όρο κατά 8%, εκτιμώντας πως η τάση θα ενισχυθεί. Ως εκ τούτου ο όμιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής επικεντρώνεται στην εγχώρια αγορά, ενώ παραμένει ο εξαγωγικός της προσανατολισμός σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αφρική, και η Αυστραλία, οι οποίες εισφέρουν το 40% του υφιστάμενου κύκλου εργασιών του ομίλου.

Σήμερα η ΑΓΕΤ κατέχει, στην ελληνική αγορά μερίδιο 47% και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς από τα 420 εκατ.ευρώ πωλήσεων, όπου αναμένεται να κλείσει το 2023, θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ το 2024 ενώ έως το 2030 εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα αγγίξουν τα 800 εκατ.ευρώ.

Αντιστοίχως αναμένει σημαντική βελτίωση των κερδών EBIT (προ τόκων και φόρων) από τα 30 εκατ.ευρώ του 2022, στα 45 εκατ.ευρώ το 2023, στα 70 εκατ.ευρώ το 2024, και στα 120 εκατ.ευρώ το 2025. Κατά τον προϋπολογισμό του ομίλου το 2030 πλέον τα κέρδη EBIT θα ανέλθουν τα 176 εκατ.ευρώ.

Στον τομέα των επενδύσεων, η πιο εμβληματική για την προσεχή 4ετία αφορά στη μονάδα Carbon Capture & Storage (CCS) στο εργοστάσιο του Αλιβερίου, η οποία διεκδικεί να υπαχθεί στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων, αλλά έχει ήδη λάβει έγκριση υψηλής επιδότησης ύψους 124,5 εκατ.ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund).

Επίσης το project “Olympus” συνολικής δαπάνης 320 εκατ.ευρώ αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου του ομίλου σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Από τη λειτουργία της τεχνολογίας που θα υιοθετηθεί, η ετήσια αποφυγή εκπομπών CO2 υπολογίζεται στους 1εκατ. τόνους. Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αποτύπωμα σε τοπικό επίπεδο, μέσα από τη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας στη φάση της κατασκευής, και συνεργασιών με αναδόχους έργων και προμηθευτές, συμβάλλοντας στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης ο Ομιλος αυξάνει την χρήση εναλλακτικών πρώτων υλών στη διαδικασία παραγωγής σκυροδέματος και τσιμέντου και στην ενεργειακή αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων.

Μέχρι το 2019 είχε υποκαταστήσει κατά 25% τα ορυκτά καύσιμα ως ενεργειακό πόρο, ποσοστό που αυξήθηκε στο 45% το 2023 με στόχο η υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων να φθάσει στο 90% το 2028. Ήδη τρέχει projects για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με ανάδοχο την Τέρνα Ενεργειακή για εγκατάσταση έργου 10 MW.

Τέλος ο όμιλος προχωρά στη σταδιακή αντικατάσταση του στόλου οχημάτων μεταφοράς προϊόντων μας με ηλεκτρικά οχήματα, φιλικά προς το περιβάλλον.
Ισχυρή παρουσία έχει η ΑΓΕΤ Ηρακλής και στο project του Ελληνικού καθώς έχει προμηθεύσει τσιμέντο και σκυρόδεμα για την κατασκευή των κτιρίων ΑΜΕΑ, την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος αλλά και την θεμελίωση του Πύργου κατοικιών, Riviera Tower.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu