Η αγωγή στρέφεται μεταξύ άλλων σε Kraft, Mondelez και Coca Cola
Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο μήνυσε τις εταιρείες τροφίμων και ποτών Kraft, Mondelez και Coca-Cola ανάμεσα σε άλλες βιομηχανίεε υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, κατηγορώντας τους ότι εν γνώσει τους εκθέτουν τους κατοίκους της Καλιφόρνια σε εθιστικά και επιβλαβή προϊόντα.
Ο εισαγγελέας της πόλης, Ντέιβιντ Τσίου, κατέθεσε την αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες εφαρμόζουν τακτικές παρόμοιες με εκείνες της καπνοβιομηχανίας, σχεδιάζοντας και προωθώντας προϊόντα με στόχο τον εθισμό των καταναλωτών.
Η αγωγή τις κατηγορεί για παραβίαση των νόμων της Καλιφόρνια σχετικά με τη διατάραξη της δημόσιας τάξης και το παραπλανητικό μάρκετινγκ.
Ο Ντέιβιντ Τσίου, δήλωσε στους New York Times ότι θα μηνύσουν 10 εταιρείες που παράγουν μερικά από τα πιο δημοφιλή φαγητά και ποτά της χώρας, από κοτομπουκιές και κατεψυγμένες πίτσες μέχρι πατατάκια και ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού και τρόφιμα όπως ψωμιά και μπάρες γκρανόλα που διατίθενται στην αγορά ως «υγιεινά».
Όπως δήλωσε ο Τσίου, «αυτές οι εταιρείες μηχανεύτηκαν μια κρίση δημόσιας υγείας, κέρδισαν αδρά και τώρα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη ζημιά που προκάλεσαν».
Στην αγωγή αναφέρεται ότι, καθώς τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα πολλαπλασιάζονται, τα ποσοστά παχυσαρκίας, καρκίνου και διαβήτη αυξάνονται.
Σύμφωνα με το γραφείο του Τσίου, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης – και οι δύο συνδεδεμένες με την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων – συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες θανάτου στο Σαν Φρανσίσκο, με υψηλότερα ποσοστά διάγνωσης μεταξύ μειονοτήτων και κοινοτήτων χαμηλού εισοδήματος.
Οι αξιώσεις που προβάλλει το Σαν Φρανσίσκο
Η πόλη ζητά αποζημιώσεις και αστικές κυρώσεις για την κάλυψη του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και δικαστική εντολή που θα απαγορεύει στις εταιρείες να προβαίνουν σε παραπλανητικό μάρκετινγκ και θα τις υποχρεώνει να αλλάξουν τις πρακτικές τους.
Αν και ο ορισμός των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων παραμένει υπό συζήτηση, οι ερευνητές γενικά τον χρησιμοποιούν για να περιγράψουν πολλά συσκευασμένα σνακ, γλυκά και αναψυκτικά που παρασκευάζονται με τεχνικές επεξεργασίας, πρόσθετα και βιομηχανικά συστατικά, περιέχοντας σε μικρό βαθμό ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε το Μάιο από τον υπουργό Υγείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, η κυβέρνηση Τραμπ επεσήμανε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ως έναν από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε επιδημία χρόνιων ασθενειών στα παιδιά στη χώρα.
Η αγωγή του Σαν Φρανσίσκο αποτελεί την πρώτη περίπτωση κατά την οποία ένας δήμος μηνύει εταιρείες τροφίμων με τον ισχυρισμό ότι εν γνώσει τους διέθεσαν στην αγορά εθιστικά και επιβλαβή υπερεπεξεργασμένα προϊόντα. Η πόλη εκπροσωπείται από δικηγόρους της Morgan & Morgan, της εταιρείας που είχε αναλάβει και προηγούμενη αγωγή με παρόμοιους ισχυρισμούς, κατατεθειμένη από έναν άνδρα από τη Φιλαδέλφεια, ο οποίος υποστήριξε ότι διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2 και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος σε ηλικία 16 ετών λόγω της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.
Εκείνη η αγωγή απορρίφθηκε τον Αύγουστο, όταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής της Πενσυλβάνια έκρινε ότι ο ενάγων δεν είχε συνδέσει συγκεκριμένα προϊόντα με τις παθήσεις του, κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο για πολλές παρόμοιες μελλοντικές αξιώσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κρήτη: Σεισμική δόνηση 4,5 R ανοιχτά των Χανίων
- Στους 826 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο
- Χρίστος Δήμας: Η Ελλάδα ενισχύει τη συνδεσιμότητα και τον ρόλο των λιμένων στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών
- Κώτσηρας: Από τη Δευτέρα που ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα δουν μειώσεις φόρου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες
- ΗΠΑ και Ιράν απορρίπτουν την εκεχειρία – Κάλεσμα Τραμπ σε συμμάχους του να στείλουν πλοία για την ασφάλεια του Στενού του Ορμούζ
- Haaretz: Ισραήλ και Λίβανος αναμένεται να έχουν απευθείας συνομιλίες τις προσεχείς ημέρες
- CNN: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Βανς κρατά αποστάσεις από τον πόλεμο στο Ιράν
- Το Ισραήλ καταγγέλλει «κύμα αντισημιτισμού» με αφορμή την επίθεση σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








