Διεθνή

Αγορές: Κερδοσκοπία στο γιεν και συμβιβασμός για υψηλά επιτόκια επί μακρόν

Σε υψηλά είεδα 16 ετών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου

Η ισοτιμία του γιεν που έχει υποχωρήσει κοντά στα ιστορικά χαμηλά και το στοίχημα που παίζουν οι ανα τον κόσμο traders συναλλάγματος, είναι υπάρχει παρέμβαση από την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας για την στήριξή του. Η Ιαπωνία δηλώνει ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα ενάντια στις υπερβολικές κινήσεις στο γιεν “χωρίς να αποκλείει καμία επιλογή”, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki, κρατώντας τις αγορές σε εγρήγορση για την πιθανότητα παρέμβασης στην αγορά.

“Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να κινούνται σταθερά καθοδηγούμενες από τις αγορές, αντανακλώντας τα θεμελιώδη στοιχεία. Οι απότομες κινήσεις είναι ανεπιθύμητες”, συμπλήρωσε ο Suzuki στους δημοσιογράφους.

Η ισοτιμία του γιεν αφού διολίσθησε κάτω από το ψυχολογικά φράγμα των 150 γιεν ανά δολάριο, ενισχύθηκε απότομα τη νύχτα της Τρίτης, οδηγώντας ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά να πιστέψουν ότι το Τόκιο είχε παρέμβει για να στηρίξει το νόμισμα. Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 149,17 γιεν στις συναλλαγές της Ασίας την Τετάρτη.

Ένα αδύναμο γιεν δίνει ώθηση στις ιαπωνικές εξαγωγές αλλά αποτελεί πονοκέφαλος τόσο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και για τα νοικοκυριά, διογκώνοντας το κόστος των εισαγωγών πρώτων υλών.

Οι ιαπωνικές αρχές αντιμετωπίζουν εκ νέου πίεση για να καταπολεμήσουν τη διαρκή υποτίμηση του γεν, καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την προοπτική υψηλότερων για παρατεταμένων επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική της υπέρ χαμηλών επιτοκίων.

Το Τόκιο παρενέβη για τελευταία φορά για να αγοράσει γιεν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν το ιαπωνικό νόμισμα έπεσε τελικά στο χαμηλό 32 ετών στα 151,94 ανά δολάριο.

Η συζήτηση σχετικά με την παρέμβαση στο γιεν έχει πλέον μετατραπεί σε κερδοσκοπία.

Ομόλογα 

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι τα ομόλογα. Οι παγκόσμιες πωλήσεις ομολόγων δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης, καθώς οι επενδυτές συμβιβάζονται με μια νέα εποχή υψηλότερων μακροχρόνιων επιτοκίων. Συνεχίζουν να πωλούν ομόλογα, στέλνοντας τις αποδόσεις υψηλότερες με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου να προσεγγίζει νέα μέγιστες τιμές 16 ετών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu