Η ζήτηση ανέβηκε κατά 7%, ενώ η πληρότητα παρουσίασε οριακή αλλά σταθερή άνοδο της τάξης του 2%
Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο Ιούλιος για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της AirDNA, που καταγράφει τις επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO.
Στη χώρα μας οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 5%, η ζήτηση ανέβηκε κατά 7%, ενώ η πληρότητα παρουσίασε οριακή αλλά σταθερή άνοδο της τάξης του 2%. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις διατηρούν δυναμική, ακόμη και σε μια περίοδο όπου πολλοί παραδοσιακοί προορισμοί εμφανίζουν σημάδια «κόπωσης».
Η εικόνα στην Ευρώπη
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η αγορά σημείωσε νέο ρεκόρ τον Ιούλιο, με περισσότερες από 4,15 εκατομμύρια διαθέσιμες καταχωρήσεις και ζήτηση που συνεχίζει να ανεβαίνει. Αν και οι ώριμες αγορές της Νότιας Ευρώπης – όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία – κινήθηκαν πιο συγκρατημένα, άλλες χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία και η Ελβετία κατέγραψαν σημαντική ανάπτυξη.
Η πληρότητα αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες: +6% στη Γαλλία και τη Δανία, +4% σε Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία, ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στο +2%. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης διαμορφώθηκε στα 171,9 ευρώ, με τα έσοδα ανά διανυκτέρευση να ανεβαίνουν κατά 3,6%.
Το στοίχημα του φθινοπώρου
Παρότι Ιούλιος και Αύγουστος παραμένουν οι μήνες αιχμής, τα φετινά στοιχεία δείχνουν πως η σεζόν επεκτείνεται. Για τον Σεπτέμβριο οι κρατήσεις κινούνται ήδη 10% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ για τον Οκτώβριο καταγράφεται άνοδος 13%.
Η τάση αυτή επιβεβαιώνει ότι όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν εναλλακτικούς μήνες και προορισμούς για τις διακοπές τους, προσφέροντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία να κερδίσει περισσότερες αφίξεις και έσοδα πέρα από τους κλασικούς καλοκαιρινούς μήνες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Διεύρυνση σκοπού για την Ελληνική Κουζίνα Α.Ε. (Μπρακόπουλος)
- Δώρο Χριστουγέννων 2025: Τι αλλάζει φέτος και πως θα υπολογιστεί
- Το δολάριο σταθεροποιείται εν όψει της συνεδρίασης της Fed
- Πάνω από 20 αγροτικά μπλόκα στη χώρα – Προς αποκλεισμό το λιμάνι του Βόλου από ξηρά και θάλασσα
- Στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Ζελένσκι για συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες
- Συγκρατημένη αισιοδοξία στις ασιατικές αγορές για μείωση επιτοκίων από τη Fed
- Biolife Healthcare Group: Εταιρεία Συμμετοχών από τον Γιώργο Σπανό της Βιοϊατρικής
- Συντάξεις Ιανουαρίου: Αρχίζει 19/12 η καταβολή τους
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








