Επιχειρήσεις

Αλ. Μπεχράκης, Πρόεδρος Ένωσης Data Centers: Γιατί υπάρχει ζήτηση για κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα

O Πρόεδρος της Έλληνικής Ένωσης Data Center, Αλέξανδρος Μπεχράκης

Οι μέχρι τώρα επενδύσεις προσεγγίζουν το 1 δις ευρώ

Ελάχιστες ημέρες παρουσίας έχει η Ένωση Data Centers στην Ελλάδα με πρώτο της πρόεδρο τον Αλέξανδρο Μπεχράκη, CEO της Digital Realty, εγκαινιάζοντας έναν φορέα που εκπροσωπεί τις εταιρείες και τους εργαζόμενους στα κέντρα δεδομένων. Ο ίδιος επισημαίνει, μιλώντας στο Financial Report ότι η χώρα έχει ανοίξει πλέον την πόρτα σε νέες επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ οι ήδη υπάρχουσες από εγχώριες και εταιρείες του εξωτερικού αγγίζουν το 1 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδρυση του Greek Data Center Association, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που εκπροσωπεί τα κοινά οικονομικά, νομικά, εμπορικά και τεχνικά συμφέροντα των εταιρειών που λειτουργούν, κατασκευάζουν ή κατέχουν κέντρα δεδομένων, ανακοινώθηκε στις 5 Μαΐου 2025.  Η αρχική σύνθεση περιλαμβάνει τις εταιρείες Digital Realty Hellas, Data 4 Greece, TI Sparkle Greece MAE, Schneider Electric, LDK Consultants, Jepa, Hill International, Ifsas, Cordia και Bluesun.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο Financial Report ο κ. Μπεχράκης για τη στοχοθεσία της Ένωσης, “οι στόχοι του GRDCA είναι μεταξύ άλλων η ενίσχυση της Ελλάδας ως τόπου ανάπτυξης και παρουσίας Data Centers, η προώθηση πιο ευέλικτων διαδικασιών για την κατασκευή και λειτουργία νέων Data Centers και η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και της βιωσιμότητάς τους. Επιπρόσθετα, προωθεί τις αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε σχέση με τις εταιρείες που λειτουργούν, κατασκευάζουν και έχουν στην κυριότητα τους Data Centers, αλλά και τον κλάδο σε γενικότερο πλαίσιο, ενώ ενισχύει την ασφάλεια στην εργασία τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία των Data Centers, αλλά και τις αρχές επαγγελματισμού και την υποστήριξη και ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα’‘.

Η χώρα μας κατά τον κ. Μπεχράκη είναι θελκτική για επενδύσεις τέτοιου τύπου λόγω και της στροφής τα τελευταία χρόνια προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Ο λόγος που η Ελλάδα έχει γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις σε Data Centers τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο από μικρές όσο και από μεγαλύτερες εταιρείες, σχετίζεται με έναν συνδυασμό παραγόντων όπως οι ευκαιρίες για ψηφιακή ανάπτυξη, η αυξανόμενη ανάγκη για αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων, καθώς και η στροφή σε cloud υπηρεσίες και ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων. Όλα αυτά δημιουργούν ζήτηση για Data Centers» επισημαίνει.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρώτο Πρόεδρο της Ένωσης, «η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ως διαρθρωτικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βαλκανίων είναι σημαντική για εταιρείες που επιδιώκουν διασυνοριακές υπηρεσίες, ενώ το γεγονός ότι η η χώρα έχει καταφέρει να διατηρήσει μια σχετικά σταθερή πολιτική και οικονομική κατάσταση  προσελκύει επενδυτές αναζητώντας ασφαλείς βάσεις για τις υποδομές τους».

Συμπληρώνει, δε, ότι τα σχετικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού προωθούν και διευκολύνουν τις επενδύσεις, ενώ θετικά έχει συμβάλει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που περιλαμβάνουν και υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών αλλά και βελτίωση στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που και αυτά λειτουργούν θετικά για την ανάπτυξη λειτουργία Data Centers.

Αξιοποίηση ως στρατηγικές πλατφόρμες και γραφειοκρατία

Με βάση, επιπρόσθετα, όσα τονίζει ο κ. Μπεχράκης, η Ελλάδα, ως γεωγραφικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας, μπορεί να αξιοποιήσει τα Data Centers ως στρατηγικές πλατφόρμες για τη διασύνδεση και ταχεία διανομή δεδομένων σε ευρύ φάσμα περιοχών.

Επίσης η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει το διεθνές προφίλ της ως επενδυτικό και τεχνολογικό hub, προσελκύοντας περαιτέρω διεθνείς επενδύσεις και συνεργασίες, ενώ και οι τοπικές κοινωνίες επωφελούνται από την οικονομική δραστηριότητα, την ανάπτυξη υποδομών και την πιθανή δημιουργία εκπαιδευτικών και επαγγελματικών ευκαιριών.

Παρόλαυτα, ο CEO της Digital Realty στέκεται και στο ζήτημα της γραφειοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι «αν και η ελληνική πολιτεία έχει κάνει βήματα προόδου στην προώθηση επενδύσεων και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, η συνολική προετοιμασία για την ταχύρρυθμη και απλοποιημένη δημιουργία Data Centers εξακολουθεί να αποτελεί ένα θέμα που χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση. 
Συγκεκριμένα, διαδικασίες αδειοδότησης και γραφειοκρατία είναι πιθανόν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και την εγκατάσταση των Data Centers. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση και την απλοποίηση των διαδικασιών».

Επίσης, κατά τον ίδιο, και το νομοθετικό πλαίσιο εξελίσσεται, με ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ψηφιακή υποδομή, ενώ υπάρχουν και πρωτοβουλίες για την κατηγοριοποίηση και την επιτάχυνση των χωροταξικών και περιβαλλοντικών διαδικασιών. Δίνονται, δε ειδικά κίνητρα και fast track διαδικασίες, ωστόσο, θα πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα και πολιτικές που στοχεύουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για στρατηγικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Data Centers, αλλά η εφαρμογή και ο βαθμός αποτελεσματικότητας ποικίλλουν.

Τα κόστη και το ύψος των επενδύσεων

Σε ερώτηση του Financial Report ο Πρόεδρος της νεότευκτης Ένωσης αναφέρεται και στο πρακτικό ζήτημα της κατασκευής των κέντρων δεδομένων, μιλώντας για τα κόστη και το ύψος των επενδύσεων: «Στη διεθνή βιβλιογραφία, αναφέρεται σαν μία εκτίμηση (rule of thumb) ότι το κόστος για την κατασκευή ενός Data Center μεγάλης χωρητικότητας (> 5 MW) είναι της τάξης των 12.000 € ανά ΚW εγκατεστημένης ισχύος για την τροφοδοσία του ΙΤ Εξοπλισμού (IT Load). Οπότε για την βασική εκτίμηση πρέπει να γνωρίζουμε την εγκατεστημένη ισχύ (για ΙΤ εξοπλισμό) των Data Centers που έχουν κατασκευασθεί ή είναι στην παρούσα φάση σε στάδιο κατασκευής. Με βάση τα Data Centers που είναι σε λειτουργία ή σε στάδιο κατασκευής αλλά και τις επίσημες ανακοινώσεις εταιρειών για δημιουργία νέων, οι επενδύσεις αυτή τη στιγμή λίγο λιγότερο από 1 δις ευρώ και η συνολική προστιθέμενη αξία στην Ελληνική οικονομία πολλαπλάσια αυτού».

Τέλος, ο κ. Μπεχράκης επισημαίνει ότι πλέον θεωρείται αρκετά πιθανό ότι θα υπάρξουν περαιτέρω επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα την ερχόμενη τριετία, με έμφαση στην περιοχή της Αττικής: “Ο τομέας των Data Centers παρουσιάζει αυξανόμενη ζήτηση λόγω της ψηφιοποίησης, της ανάπτυξης του cloud computing και της ανάγκης για υποδομές αποθήκευσης δεδομένων. Η Αττική προσελκύει το ενδιαφέρον  για τις επενδύσεις σε Data Center, όπως αντίστοιχα γίνεται και στο εξωτερικό όπου τα Data Centers αναπτύσσονται περιφερειακά των μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών των πρωτευουσών. Ταυτόχρονα, εξετάζονται και άλλα περιοχές στην επικράτεια με υψηλή διαθεσιμότητα ενέργειας και επενδυτικό ενδιαφέρον“.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu