Δια Χειρός

Αλ. Μωραϊτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει μεγάλη «τούμπα» για να διαπραγματευτεί

Εάν γίνουν πρόωρες εκλογές θα καθυστερήσει κι άλλο η καταβολή των 7 δις. ευρώ από το προηγούμενο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η διαπραγματευτική θέση της επόμενης κυβέρνησης, επισημαίνει ο βουλευτής της Ν.Δ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης σε συνέντευξή του στο newmoney.gr.

Ο κ. Μωραϊτάκης, επισημαίνει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει τους λεπτούς χειρισμούς που θα απαιτήσει η διαπραγμάτευση, επειδή θα χρειαστεί να κάνει μεγάλη «τούμπα» σε σχέση με τις υπερβολικές εξαγγελίες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει μια τόσο μεγάλη «τούμπα», παρά το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να αλλάζουν τη ρητορική τους κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΕΡ: Έχετε ταυτόχρονα πολλές ιδιότητες: του Βουλευτή, του Προέδρου του ΣΜΕΧΑ, του επιχειρηματία, του πιστοποιημένου ανθρώπου της αγοράς. Συμβαδίζει η πολιτική ιδιότητα με τις άλλες;

ΑΠ: Βασικά, όλες οι ανωτέρω ιδιότητες ισχύουν. Ένας άνθρωπος με 48 χρόνια ενεργούς επαγγελματικής ενασχόλησης, ένας επιχειρηματίας τον οποίο οι συνάδελφοί του τιμούν στην θέση του Προέδρου του ΣΜΕΧΑ, οφείλει να είναι ωφέλιμος και χρήσιμος από οποιοδήποτε μετερίζι. Φυσικά οι απόψεις μου μένουν ακλόνητες. Θέλω με την τεχνογνωσία μου και τις εμπειρίες μου, να διορθώσω τα λάθη που έχουν γίνει, να υπερασπιστώ του νοικοκυραίους, τους ανθρώπους της αγοράς και όλους όσους αδικήθηκαν. Τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους επενδυτές μετοχών και ομολόγων, τους μικροομολογιούχους, τους αδικηθέντες τις ΑΣΠΙΣ, τους συνταξιούχους που ενώ πλήρωναν εισφορές δεν λαμβάνουν αντίστοιχες συντάξεις. Δεν θέλω να κάνω καριέρα από την πολιτική αλλά να προσφέρω την καριέρα μου στην υπηρεσία της αναβάθμισης της πολιτικής της Πατρίδας μας. Άλλωστε, πολύ εκ των διατελεσάντων Υπουργών Οικονομικών θήτευσαν κοντά μου, αμέσως ή εμμέσως.

ΕΡ: Πώς βλέπετε τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις;

ΑΠ: Ο συνδυασμός της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής και της δίμηνης παράτασης του μνημονίου αποτελούν αναμφίβολα θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Πρώτον, γιατί η οικονομία της χώρας δεν αντέχει να ζει επί μακρόν σε ένα κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας. Ήδη, πολλοί επενδυτές έχουν διαμηνύσει ότι σταματούν να τοποθετούνται σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μέχρις ότου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και πως τότε, θα αξιολογήσουν τα πράγματα από την αρχή.

Δεύτερον, γιατί όσο διαρκεί η πολιτική αστάθεια, τότε περισσότερο αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας απέναντι στους πιστωτές της.

Και τρίτον,  γιατί η αναβολή της εκταμίευσης των δανειακών χρημάτων από την Ευρώπη για 2-3 μήνες δεν είναι σε θέση να μας δημιουργήσει προβλήματα.

Ωστόσο, κρίσιμης σημασίας ζήτημα είναι το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αν δεν εκλεγεί από την παρούσα Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε είναι ανοιχτά τα ενδεχόμενα για αρνητικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν ανάλογα και την οικονομία.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσω πως τόσο κάθε βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις επικείμενες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και κάθε πολίτης αυτής της χώρας σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, θα αναλάβει με τη στάση του και τις επιλογές του τις ευθύνες που του αναλογούν.

ΕΡ: Ποια σημεία πιστεύετε πως θα πρέπει να μας ανησυχούν;

ΑΠ: Πρώτα απ’ όλα, το γεγονός ότι όσο καθυστερεί η θετική αξιολόγηση της τρόικας -και πιθανότατα σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών θα μετατεθεί για μετά την ημερομηνία της κάλπης- η Ελλάδα δεν θα εισπράττει τη δόση των επτά δις ευρώ, που θα προέρχονται από την αξιολόγηση.

Αν η χώρα εισέπραττε αυτό το ποσό, τότε η ελληνική κυβέρνηση -όποια και αν ήταν αυτή- που θα διαπραγματευόταν με τους Ευρωπαίους τον προσεχή Φεβρουάριο θα είχε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα και ευελιξία, καθώς έστω και με κάποιον έκτακτο φόρο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της χώρας, ίσως και έως το τέλος του 2015. Αν γίνουν λοιπόν πρόωρες εκλογές, η χώρα χάνει αυτή την επιλογή και οδηγείται στη διαπραγμάτευση με περιορισμένη ευελιξία.

ΕΡ: Το ζήτημα είναι να μην γίνουν εκλογές, ή από τις εκλογές να μην προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠ: Πρώτα απ’ όλα να μην γίνουν σ’ αυτή τη χρονική φάση εκλογές. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Θα πρέπει να γίνουν λεπτοί χειρισμοί από την πλευρά της Ελλάδας, που αμφιβάλλω αν μπορούν να γίνουν από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση διαφορετικού συνασπισμού, όχι λόγω έλλειψης προσωπικών ικανοτήτων, αλλά επειδή θα είναι δέσμια των όσων υπερβολών και ανεφάρμοστων εξαγγελιών έχει κάνει εδώ και κάποια χρόνια. Θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει μια τόσο μεγάλη «τούμπα», παρά το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να αλλάζουν τη ρητορική τους κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ενδεικτικά στοιχεία των διαπραγματευτικών όπλων που θα έχουν οι Ευρωπαίοι -γιατί οι βουλευτές και οι πολίτες θα πρέπει να τα γνωρίζουν αυτά- είναι και τα παρακάτω.

Για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες δεν μας έχουν καταβάλει για το 2014 το ποσό των δύο δις ευρώ περίπου στα πλαίσια των επιστροφών των κερδών τους από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ένα άλλο ισόποσο περίπου κονδύλι είναι εγγεγραμμένο και στον ελληνικό προϋπολογισμό του 2015. Τα κονδύλια αυτά είναι συνδεδεμένα με την υλοποίηση του «προγράμματος» από ελληνικής πλευράς και σε περίπτωση διαπραγματευτικής εμπλοκής κινδυνεύουμε να τα χάσουμε.

Επίσης, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους έως το τέλος Φεβρουαρίου, τότε τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 11,4 δις θα επιστραφούν στην Ευρώπη, μειώνοντας μεν το δημόσιο χρέος, αλλά δημιουργώντας πρόβλημα στην ελληνική πλευρά που θα ήθελε το ποσό αυτό είτε για να ενισχύσει την «προληπτική γραμμή στήριξης», είτε για να το χρησιμοποιήσει η ίδια με άλλο τρόπο.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε και το ύψος των Κοινοτικών επιχορηγήσεων που χρηματοδοτούν ένα πολύ σοβαρό ποσοστό των κρατικών εσόδων, αλλά και των επενδύσεων που υλοποιούνται στη χώρα μας. (5 δις για το 2015)

Επίσης, πολύ μεγάλης σημασίας είναι και η προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης 20 δις που μαζί με τα 11,4 δις του Ταμείου Χρηματοπιστιωτικής Σταθερότητας θα χρηματοδοτήσει τις ταμειακές  ανάγκες 2015-2016. Επίσης πρέπει να διευκρινισθεί στους πολίτες ότι άλλο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και άλλο το χρηματοδοτικό /ταμειακό κενό.  Είναι γνωστό στους επαγγελματίες ότι μια επιχείρηση, ακόμη και αν είναι κερδοφόρα, μπορεί να χρεοκοπήσει λόγω έλλειψης μετρητών.

Συνολικά λοιπόν υποστηρίζω, πως σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, η όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει θα διαπραγματευθεί κάτω από δυσκολότερες συνθήκες. Και φοβάμαι πως τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα, αν έχουμε μια κυβέρνηση διαφορετικού συνασπισμού μια και δεν προβλέπεται αυτοδυναμία.

της Όλγας Μπαλαφούτη
Πηγή: www.newmoney.gr

close menu