Ραγδαία η εξέλιξης της Κίνας και στον βιοφαρμακευτικό κλάδο
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, τόνισε την Τρίτη ότι η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία χρειάζεται να συνεργαστεί με την Κίνα, όπου οι ταχύτατες διαδικασίες έχουν συμβάλει ώστε η χώρα να ευθύνεται για περίπου το 30% της παγκόσμιας ανάπτυξης νέων φαρμάκων την τελευταία δεκαετία.
«Στον βιοφαρμακευτικό τομέα, η εντυπωσιακή ταχύτητα, το κόστος και η κλίμακα της Κίνας έχουν αλλάξει το διεθνές ανταγωνιστικό τοπίο», είπε μιλώντας στο Γκαλά της Εθνικής Επιτροπής για τις Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα διαθέτει σήμερα γύρω στους 1.200 υποψήφιους νέους θεραπευτικούς παράγοντες, από περίπου 60 πριν από δέκα χρόνια.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει στοχοποιήσει την Κίνα με σειρά δασμών σε εισαγόμενα αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο όπως έχει υποστηρίξει, τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, την επαναφορά παραγωγής και την αντιμετώπιση του εμπορίου φαιντανύλης.
Πέρυσι, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε επίσης νομοσχέδιο που θα περιόριζε τις αμερικανικές επιχειρηματικές σχέσεις με κινεζικές φαρμακευτικές εταιρείες. Αν και δεν εγκρίθηκε από τη Γερουσία, αναθεωρημένη εκδοχή του κατατέθηκε εκ νέου φέτος. Παρά το τεταμένο πλαίσιο, αμερικανικές και ευρωπαϊκές φαρμακευτικές στρέφονται στην Κίνα για να ενισχύσουν τα δίκτυα φαρμάκων τους.
Στις αρχές του έτους, η Pfizer υπέγραψε συμφωνία αδειοδότησης για μια πειραματική αντικαρκινική θεραπεία της κινεζικής 3SBio Inc (1530.HK), καταβάλλοντας 1,25 δισ. δολάρια προκαταβολικά και έως 4,8 δισ. δολάρια επιπλέον με την επίτευξη οροσήμων ανάπτυξης. «Οι κινεζικές βιοτεχνολογικές εταιρείες αντιστοιχούσαν σχεδόν στο ένα τρίτο όλων των μεγάλων συμφωνιών αδειοδότησης φαρμάκων πέρυσι, μια ουσιαστική μετατόπιση της πηγής της καινοτομίας», σημείωσε ο Μπούρλα, προσθέτοντας ότι οι κινεζικές βιοφαρμακευτικές μπορούν να στρατολογούν ασθενείς για κλινικές δοκιμές δύο έως πέντε φορές ταχύτερα από τις αμερικανικές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Eurostat: Πτώση βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο 1,2% στη ζώνη του ευρώ, 1% στην ΕΕ
- Εξιχνιάστηκε απάτη με προπληρωμένες κάρτες στην Κρήτη
- Πρόστιμο στη Royal Mail για καθυστερήσεις στις παραδόσεις εκατομμυρίων επιστολών
- Πως επηρεάζει την τροφική αλυσίδα η ευλογιά των προβάτων – Οι χειρότερες επιπτώσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα
- Ονομαστική ψηφοφορία για το εργασιακό νομοσχέδιο την Πέμπτη
- Νομοθετικό fast-track στις δημόσιες προτάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου από το Euronext
- Principia: Δεκέμβριο σε λειτουργία η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής
- Κρατικός προϋπολογισμός: Στα 2,3 δισ. το πλεόνασμα στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Σετπεμβρίου 2025 με όπλο την καλή απόδοση φόρων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις