Την πρόταση να συμπεριληφθεί ο τόπος γέννησης στα κριτήρια που επιτρέπουν τη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές της χώρας μας κατέθεσε ο συνταγματολόγος καθηγητής, Νίκος Αλιβιζάτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ελληνικό κοινωφελές ραδιόφωνο «COSMOS FM» στην Νέα Υόρκη.
Ειδικότερα, ο κ. Αλιβιζάτος πρότεινε όσοι ομογενείς έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και διαθέτουν ελληνική ταυτότητα να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό, με δεδομένο ότι ήδη διαθέτουν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.
Όπως σημείωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος, «για το θέμα της ψήφου των αποδήμων υπάρχει μία λύση που θα επιτρέψει τουλάχιστον στους μισούς από τους απόδημους να ψηφίσουν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προβλέπει ο σημερινός νόμος. Σας θυμίζω το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης για να μην ψηφίζουν όλοι είναι ότι χρειάζεται να αποδεικνύεται ένας ζωντανός δεσμός των Ελλήνων της διασποράς με την μητέρα πατρίδα, Εγώ δεν θα το αμφισβητήσω αυτό. Αλλά θα έλεγα ότι, επειδή μπορεί να αποδειχθεί πολύ εύκολα, ένα κριτήριο για να αποδειχθεί αυτός ο δεσμός είναι ο τόπος γεννήσεως. Αν με άλλα λόγια, ένας Ελληνοαμερικανός ο οποίος έχει φυσικά ελληνική ταυτότητα, που μπορεί να ψηφισει αν κάνει το ταξίδι στην Ελλάδα, δείξει την ταυτότητα του στο προξενείο, από όπου προκύπτει ότι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, να μπορεί να ψηφίσει χωρίς οποιαδήποτε άλλη δυσκολία. Για αυτό πρέπει να γίνει μια τροπολογία τριών γραμμών. Αν το αξιώσετε υπάρχει περιθώριο ακόμα και τώρα να προβλεφθεί για τις εκλογές του προσεχούς Απριλίου η Μαΐου. Αρκεί να συντονίσετε τις ενέργειές σας. Σας συμβουλεύω να το κάνετε. Είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα να το δεχτεί. Γιατί δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το αποδεικτικό στοιχείο, δηλαδή το δελτίο ταυτότητας, Τουλάχιστον όσοι έχετε γεννηθεί στην Ελλάδα να μπορείτε να ψηφίσετε».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή όσο ο Λίβανος φλέγεται»
- Η AI διψά για ρεύμα και η Wall Street ψάχνει τους νέους νικητές των IPO
- Η Καρυστιανού καταγγέλλει εκβιασμούς, αρχηγιλίκια και αγορές υποψηφίων
- Κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 3 Ιουλίου, στα πλοία που αποπλέουν από Ραφήνα
- Ακραίοι άνεμοι: Δέντρο καταπλάκωσε όχημα, με οδηγό εντός, στη Μιχαλακοπούλου (video)
- Τσίπρας στο πρώτο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΛΑΣ: «Διαφθορά ή εντιμότητα» το δίλημμα των εκλογών
- Μεγάλη φωτιά στην Πέτρα Βοιωτίας: Μήνυμα 112 «απομακρυνθείτε προς Λιβαδειά» – Σηκώθηκαν εναέρια μέσα
- Ερωτηματικά για το ποιες παραλίες κρίθηκαν ακατάλληλες στην Αττική
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








