Ριζικές αλλαγές, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, σημειώθηκαν κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή και περιλαμβάνει την πρώτη δέσμη μέτρων που ανοίγουν τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πλήρες χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.
Ο συντελεστής 13% για τη διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία εφαρμόζεται άμεσα και δη από 1ης Οκτωβρίου του 2015.
Στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η κατάργηση από 1ης Οκτωβρίους της έκπτωσης φόρου 30% στους συντελεστές ΦΠΑ των τουριστικών νησιών και από την 1η Ιουνίου 2016 σε όλα τα νησιά.
Συντελεστής ΦΠΑ 23% στα επιβάλλεται και στα μαθήματα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών που γίνονται σε ιδιωτικά φροντιστήρια, ενώ για τις εφημερίδες ο συντελεστής 6,5% αυξάνεται στο 13%.
Αρνητική έκπληξη επεφύλασσε και για τις επιχειρήσεις το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου, καθώς ο φόρος αυξάνεται από το 26% στο 29% και όχι στο 28% όπως είχε προαναγγελθεί.
Η αύξηση της φορολογίας από το 26% στο 29% αφορά τις Ανώνυμες Εταιρείες, όχι όμως τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες.
Η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% για τις Ανώνυμες Επιχειρήσεις, ενώ για τις τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες αυξάνεται αρχικώς από το 55% στο 75% και εν συνεχεία στο 100% το 2016.
Σε ό,τι αφορά τα ασφάλιστρα, αυξάνεται ο συντελεστής του φόρου στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων.
ΦΠΑ στα τρόφιμα
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, οι αλλαγές είναι σαρωτικές και προαναγγέλλουν μαζικό κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.
Αναλυτικά, τα μοναδικά τρόφιμα που διατηρούνται στον μεσαίο συντελεστή 13% είναι τα εξής:
– Κρέας νωπό ή κατεψυγμένο
– Ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές νωπά ή κατεψυγμένα
– Γάλα Γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς αρώματα, χωρίς φρούτα
– Τυριά (όχι τριμμένα, λιωμένα, με λιπαρά 72%)
– Αυγά
– Μέλι
– Λαχανικά – φρούτα
– Δημητριακά
– Αλεύρια
– Ελαιόλαδο
– Ζάχαρη
– Παιδικές τροφές
– Ζυμαρικά (όχι ψημένα- παραγεμισμένα)
– Ψωμί (όχι φρυγανιές, όχι προσθήκη άλλων ουσιών)
– Νερά (μη αεριούχα)
– Ξύδια
– Ζωοτροφές (όχι για κατοικίδια)
– Αλάτι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αλμα 9,2% για τις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων την τελευταία πενταετία σύμφωνα με το SIPRI
- Προσδοκίες επενδυτών: Πτώση του δείκτη Sentix το Μάρτιο λόγω των πρώτων επιπτώσεων του πολέμου στο Ιράν
- Η NVIDIA εξετάζει την επιστροφή της GeForce RTX 3060 με παραγωγή από τη Samsung Foundry
- Ετοιμαστείτε για το απρόοπτο, προειδοποιεί η Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ
- Ποινική έρευνα για πέντε νυν και πρώην υπεύθυνους της κοινότητας Κραν-Μοντανά
- ΕΣΕΕ: Τα τρία σενάρια για τις επιπτώσεις του πολέμου στο εμπόριο
- Το ευρώ υποχωρεί 0,78% στα 1,1530 δολάρια
- ΕΛΑΣΤΡΟΝ Α.Ε.Β.Ε. - ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2026
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







