Ενέργεια

Άλλη μια ισραηλινή εταιρία λαμβάνει άδεια για mega ενεργειακό έργο

Financialreport.gr

Αδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες 240 MW έλαβε η Alliance Energy

Άδεια αποθήκευσης για mega μπαταρίες ισχύος έγχυσης 240 ΜW έλαβε η Alliance Energy, ιδιωτική εταιρία ισραηλινών συμφερόντων, από τη ΡΑΑΕΥ.

Το έργο

Το έργο αφορά μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με συσσωρευτές εγκατεστημένης χωρητικότητας 820 MWh με μέγιστη ισχύς απορρόφησης 240 ΜW. Τοποθετείται στη θέση «Τσάκαλος» στην Αμφιλόχια και η άδεια έχει διάρκεια 25 έτη.

Η εταιρία έχει στο χαρτοφυλάκιό της ακόμη ένα μεγάλο project. Το 2024, έλαβε άδεια για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 320 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 300 MW στην ίδια θέση και περιοχή.

Ποια είναι η Alliance Energy

Η Alliance Energy Ι.Κ.Ε. συστάθηκε στις 24 Ιουλίου 2023, με αρχικό κεφάλαιο 15.000 ευρώ, από Έλληνα ιδιώτη και συγκεκριμένα τον Μαλούχο Χαράλαμπο και ένα μήνα αργότερα εγγράφηκε στο ΓΕΜΗ.

Στις 12 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, έγινε τροποποίηση του καταστατικού, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στις 150.000 ευρώ που διαιρείται σε 15.000 εταιρικά μερίδια κεφαλαιακών εισφορών, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ το καθένα. Παράλληλα στο καταστατικό εισήλθαν άλλοι επτά εταίροι, όλοι Ισραηλινοί, με τον Έλληνα εταίρο να διατηρεί ποσοστό 10%. Με απόφαση της ίδιας συνέλευσης ορίστηκε διαχειρίστρια της εταιρείας και για αόριστη διάρκεια η Limor Barzilay Gavrieli, υπηκοότητας και κάτοικος Ισραήλ, η οποία είναι μέτοχος της Alliance Energy με ποσοστό 13,5%.

Σε νέα συνέλευση των εταίρων 20 μέρες αργότερα, αποφασίστηκε μια ακόμη τροποποίηση του καταστατικού, καθώς αποχώρησε ο Έλληνας ιδρυτής και μέτοχος μεταβιβάζοντας το ποσοστό του (10%) στους άλλους επτά Ισραηλινούς εταίρους, οι οποίοι πλέον κατέχουν ποσοστά από 8% έως 16% έκαστος.

Κύριος σκοπός της εταιρείας με βάση το καταστατικό της είναι η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και δευτερεύων «οι εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών (ως αγαθού επένδυσης του άρθρου 33 παρ. 4 του Κώδικα ΦΠΑ) για ίδια άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους».

Όπως φαίνεται βέβαια, άλλη μια ισραηλινή εταιρία, σε συνέχεια όσων έχει γράψει το Financial Report, μπαίνει δυναμικά στον ελληνικό ανταγωνισμό των ΑΠΕ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu