Πολιτική

Άλλη μια ήττα για Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ – Άδηλο το μέλλον Κασσελάκη παρά τη στήριξή του από τα μέλη

Το συνέδριο έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε βαθιά κρίση με τα παλιά στελέχη του κόμματος να είναι σε άλλη συχνότητα από τα μέλη του κόμματος

Το πολιτικό συμπέρασμα από το 4o συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει πλέον την επιρροή που είχε στα μέλη του κόμματος και πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης τα έχει κερδίσει. Το συνέδριο, ξεκίνησε ως μία εκδήλωση πολιτικών θέσεων για την επόμενη ημέρα, αλλά από την πρώτη στιγμή η πολιτική ατζέντα άλλαξε, μετά και την παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού η οποία ήταν ξεκάθαρη και καλούσε τον Στ. Κασσελάκη να διενεργήσει νέες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, όταν το ίδιο είχε συμβεί πριν από περίπου πέντε μήνες. Ετσι, αντί στο συνέδριο να ακουστούν οι θέσεις και οι απόψεις των μελών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  αντί να παρουσιαστούν βασικές θέσεις σε περίοδο οικονομικής δυσκολίας για τους πολλούς, μονοπώλησε το ζήτημα των νέων εσωκομματικών εκλογών.

Τελικά, οι σύνεδροι είχαν διαφορετική άποψη σε ότι αφορά την ανάδειξη νέου προέδρου. Η επικρατέστερη άποψη ήταν πως η διενέργεια νέων εσωκομματικών εκλογών είναι αχρείαστη και αυτό θα οδηγούσε
στην απόλυτη καταστροφή στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Καταψήφισε το συνέδριο την πρόταση για κάλπες (φωτορεπορτάζ)

Κασσελάκης: Έληξε, δεν πάμε σε εκλογές έπεσαν οι μάσκες

Ο Στ. Κασσελάκης τους τελευταίους μήνες, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μια μεγάλη επικοινωνιακή επένδυση στα μέλη του κόμματος. Το κλίμα μέσα στο κλειστό στάδιο Παλαιού Φαλήρου (Tae Kwon Do)
ήταν ιδιαίτερα θερμό προς το πρόσωπό του, με την πλειονότητα των συνέδρων και των μελών να τον χειροκροτούν αδιάκοπα. Μπορεί τις ενδιάμεσες μέρες του συνεδρίου, οι περισσότερες θέσεις να ήταν άδειες αλλά στις δύο ομιλίες του Στ. Κασσελάκη ήταν γεμάτες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι συνεχώς απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματος μιλά για το πόσο τα αγαπά και πως «δεν θα σας προδώσω ποτέ».

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη μεταστροφή ακόμα και των πιο δύσπιστων μελών, που στις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου εξέφραζαν τις αμφιβολίες προς το πρόσωπό του ή ακόμα τον χλεύαζαν στις μεταξύ τους συζητήσεις. Το κοινό του συνεδρίου, από το οποίο απουσίαζε αισθητά η νεολαία, φώναζε μαζικά το σύνθημα «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη», στην τελευταία ομιλία του την Κυριακή. Αυτή η αγάπη στο πρόσωπο
του νέου προέδρου δεν ήρθε από τη μια μέρα στην άλλη και ούτε προέκυψε λόγω της ηγετικής μορφής του. Είναι αποτέλεσμα «συναισθηματικού εκβιασμού» από τον ίδιο. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες και διάσπαση, νοιώθουν προδομένα και χρειάζονται έναν αρχηγό ο οποίος θα τους απευθύνεται άμεσα, σε προσωπικό και συναισθηματικό τόνο. Αυτό ήταν που έκανε και κάνει ο πρόεδρος Κασσελάκης, ο οποίος πλέον μπορεί να μην έχει πολλά ιστορικά στελέχη με το μέρος του αλλά έχει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό του.

Τα όσα συνέβησαν σε αυτό το συνέδριο, αποτελούν μία ήττα του Αλέξη Τσίπρα μετά και την παραίτησή του. Όρισε ο ίδιος την ατζέντα, δίνοντας ουσιαστικά εντολή για νέες εσωκομματικές εκλογές, αλλά βρήκε απέναντί του τον κόσμο του συνεδρίου να φωνάζει υπέρ παραμονής Κασσελάκη και να γιουχάρει την Όλγα Γεροβασίλη.

Μπορεί ακόμα ιστορικά και κοινοβουλευτικά στελέχη να είναι κατά του Στ. Κασσελάκη, μπορεί ακόμα στελέχη που φαινομενικά είναι «δικά του» να τον ειρωνεύονται ψιθυριστά στην πρώτη σειρά του συνεδρίου όταν εκείνος μιλάει, αλλά ο κόσμος και τα μέλη από πίσω τους φώναζαν υπέρ του. Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε τον Στέφανο Κασσελάκη. Το κόμμα διασπάστηκε με την φυγή της ομάδας Αχτσιόγλου και Χαρίτση, αλλά στη συνέχεια ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ τον αγάπησε και πλέον οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του δεν μπορούν εύκολα να τον ξεκουνήσουν από την προεδρική καρέκλα.

Είναι ένας πρόεδρος σε ένα κόμμα, το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα αποφύγει νέα διάσπαση ούτε αν θα υπάρχει με τη σημερινή του μορφή μετά τις ευρωεκλογές.

Μάριος Αϋφαντής

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu