Η ενέργεια και η εξωτερική αγορά τροφοδότησαν τη μεγάλη άνοδο - Στο 23,4% η ετήσια αύξηση των τιμών για τις εξαγωγές και στο 7% για την εγχώρια αγορά
Ισχυρή επιτάχυνση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούλιο του 2026, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις πιέσεις στο κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία αυξήθηκε κατά 11,8% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 0,5% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη σύγκριση του 2025 με το 2024.
Η ανοδική κίνηση ενισχύθηκε και σε μηνιαίο επίπεδο, καθώς ο δείκτης τον Ιούλιο σημείωσε αύξηση 2,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2026, όταν έναν χρόνο νωρίτερα η αντίστοιχη μεταβολή ήταν μόλις 0,2%.

Καθοριστικό ρόλο στην ετήσια άνοδο έπαιξε η εξωτερική αγορά, όπου οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 23,4%, ενώ στην εγχώρια αγορά η αύξηση διαμορφώθηκε στο 7%.
Η εικόνα αυτή καταδεικνύει ότι οι μεγαλύτερες ανατιμητικές πιέσεις εντοπίζονται στα προϊόντα που κατευθύνονται εκτός Ελλάδας, με σημαντική επίδραση από κλάδους που συνδέονται με την ενέργεια και τις διεθνείς αγορές πρώτων υλών.
Η ενέργεια αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό των αυξήσεων. Στο σύνολο της αγοράς, οι τιμές της ενέργειας ήταν αυξημένες κατά 21,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2025. Στην εγχώρια αγορά η ετήσια αύξηση έφθασε το 12,2%, ενώ στην εξωτερική αγορά εκτινάχθηκε στο 49,6%.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στη σύγκριση με τον Ιούνιο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού της εξωτερικής αγοράς αυξήθηκε κατά 6,7% μέσα σε έναν μήνα, έναντι αύξησης 1,1% στην εγχώρια αγορά.
Ειδικά στην ενέργεια της εξωτερικής αγοράς, η μηνιαία άνοδος έφθασε το 15%, ενισχύοντας αισθητά τον συνολικό δείκτη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στο Υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα 31/08
- Συναγερμός στο Πλουτοχώρι Ηλείας για φωτιά σε αγροτοδασική έκταση
- Πως η Σλοβενία «έσπασε» την ευρωπαϊκή ομοφωνία κατά του Ισραήλ
- Σε κόκκινο συναγερμό η χώρα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς το Σάββατο
- Ανοιχτό παράθυρο από την Τεχεράνη για επανεκκίνηση της διπλωματίας με όρους προς τις ΗΠΑ
- Κάζακς: Η ΕΚΤ οφείλει να αναχαιτίσει το νέο κύμα ακρίβειας
- Πέθανε ο βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας στα 89 του χρόνια
- Υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








