Οικονομία

Αλμα 12,8% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο – Εκτόξευση 82% το πετρέλαιο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η εξωτερική αγορά και η ενέργεια τροφοδότησαν την άνοδο

Ο βιομηχανικός πληθωρισμός επέστρεψε δυναμικά τον Απρίλιο, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία αυξήθηκε κατά 12,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η επίδοση αυτή σηματοδοτεί σαφή επιτάχυνση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σύγκριση, όταν η αύξηση είχε περιοριστεί στο 0,5%.

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2026, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,2%, έναντι μείωσης 2,8% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη σύγκριση του 2025. Παράλληλα, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2025 – Απριλίου 2026 αυξήθηκε κατά 1,0%, έναντι μείωσης 0,8% στο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Καθοριστικό ρόλο στην ετήσια άνοδο διαδραμάτισε η εξωτερική αγορά, όπου οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 30,4%. Αντίστοιχα, στην εγχώρια αγορά η αύξηση ήταν σαφώς ηπιότερη, στο 5,9%. Η εικόνα δείχνει ότι οι πιέσεις στις τιμές προέρχονται κυρίως από προϊόντα που κατευθύνονται στο εξωτερικό, με έντονη επίδραση από την ενέργεια και τα προϊόντα διύλισης.

Σε επίπεδο κλάδων, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, με άνοδο 82,0% σε ετήσια βάση. Ακολούθησαν η εξόρυξη μεταλλευμάτων με 29,1%, η παραγωγή βασικών μετάλλων με 13,8%, η κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων με 12,0% και η παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων με 8,8%.

Η ενέργεια παρέμεινε βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των τιμών. Στο σύνολο της αγοράς, ο δείκτης της ενέργειας αυξήθηκε κατά 24,9% σε ετήσια βάση, ενώ στην εξωτερική αγορά η αύξηση έφτασε το 77,6%. Στην εγχώρια αγορά, η ενεργειακή συνιστώσα αυξήθηκε κατά 9,6%.

Σε μηνιαία βάση, η άνοδος του γενικού δείκτη κατά 1,2% προήλθε κυρίως από την αύξηση 3,2% στην εξωτερική αγορά, ενώ η εγχώρια αγορά κινήθηκε οριακά υψηλότερα κατά 0,3%. Στην εξωτερική αγορά ξεχώρισαν οι αυξήσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και οπτικά προϊόντα, στα φαρμακευτικά προϊόντα και στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι τιμές στη βιομηχανία εισέρχονται εκ νέου σε ανοδική τροχιά, με πιθανές επιδράσεις στο κόστος παραγωγής και, σε δεύτερο χρόνο, στις τιμές τελικών προϊόντων, εφόσον οι αυξήσεις διατηρηθούν τους επόμενους μήνες.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu