Σε συσχέτιση σε μεγάλο βαθμό της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων με τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και των συνθηκών χρηματοδότησης καθώς και τις θετικές προοπτικές για την οικονομία, γενικότερα προβαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
Κατά συνέπεια όπως παρατηρούν, η αυξημένη αβεβαιότητα εκτιμάται ότι μπορεί να δυσχεράνει την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, μέχρι τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, συνεχίζονται οι πιέσεις στις εμπορικές αξίες, στις τιμές και στα μισθώματα τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων με χαμηλότερο πάντως ρυθμό.
Γενικά, από τις αρχές του 2013, παρατηρείται τάση αποκλιμάκωση του αρνητικού ρυθμού των τιμών των κατοικιών.
Εντούτοις, η νέα μείωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων στο πρώτο τρίμηνο 2015 δεν είναι αμελητέα, δεδομένου ότι οι αξίες τους είναι υποτιμημένες έναντι της τιμής ισορροπίας τους.
Σημειώνεται πάντως ότι στην περίοδο 2000-2008 οι τιμές των οικιστικών ακινήτων είχαν αυξηθεί κατά 90,0%, ενώ στην ίδια περίοδο η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ ανήλθε στο 71,1%, καταδεικνύοντας έτσι το βαθμό υπερτίμησης των αξιών των οικιστικών ακινήτων στην εν λόγω χρονική περίοδο.
Η αγορά ακινήτων έχει επηρεαστεί αρνητικά από το τέλος του 2014, εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και, στη συνέχεια, της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζονται από τις επιχειρηματικές προσδοκίες στην «Κατασκευή Κατοικιών» του ΙΟΒΕ, οι οποίες στο πρώτο τετράμηνο το 2015 περιορίστηκαν, σε μέσο όρο, στις 27,9 μονάδες από τις 57,4 μονάδες του πρώτου τετραμήνου του 2014.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Gran Crema Caffè Vivoli: Το καλύτερο affogato γίνεται στη Φλωρεντία.
- Υποχρεωτική μηνιαία δήλωση ΦΠΑ από τον Ιούλιο για επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας 1/1/24 έως 31/3/25
- Πολωνός καθηγητής, που δούλευε σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ το θύμα στην Αγία Παρασκευή
- Ελπιδοφόρος: Ο πόνος για τις απώλειες από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας διαπερνά τις καρδιές όλων μας
- Επιπλέον 30.000 επιβάτες με την 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ στην Αθήνα – Έρχονται 30.000 προσλήψεις
- Επίθεση σε Mask από τον CEO της Azoria Partners και αναβολή του ETF που επρόκειτο να κυκλοφορήσει
- Συνελήφθη δημοσιογράφος που φέρεται να εκβίαζε τη βουλευτή Ζέτα Μακρή
- Στις 14 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις