Σε συσχέτιση σε μεγάλο βαθμό της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων με τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και των συνθηκών χρηματοδότησης καθώς και τις θετικές προοπτικές για την οικονομία, γενικότερα προβαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
Κατά συνέπεια όπως παρατηρούν, η αυξημένη αβεβαιότητα εκτιμάται ότι μπορεί να δυσχεράνει την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, μέχρι τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, συνεχίζονται οι πιέσεις στις εμπορικές αξίες, στις τιμές και στα μισθώματα τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων με χαμηλότερο πάντως ρυθμό.
Γενικά, από τις αρχές του 2013, παρατηρείται τάση αποκλιμάκωση του αρνητικού ρυθμού των τιμών των κατοικιών.
Εντούτοις, η νέα μείωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων στο πρώτο τρίμηνο 2015 δεν είναι αμελητέα, δεδομένου ότι οι αξίες τους είναι υποτιμημένες έναντι της τιμής ισορροπίας τους.
Σημειώνεται πάντως ότι στην περίοδο 2000-2008 οι τιμές των οικιστικών ακινήτων είχαν αυξηθεί κατά 90,0%, ενώ στην ίδια περίοδο η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ ανήλθε στο 71,1%, καταδεικνύοντας έτσι το βαθμό υπερτίμησης των αξιών των οικιστικών ακινήτων στην εν λόγω χρονική περίοδο.
Η αγορά ακινήτων έχει επηρεαστεί αρνητικά από το τέλος του 2014, εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και, στη συνέχεια, της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζονται από τις επιχειρηματικές προσδοκίες στην «Κατασκευή Κατοικιών» του ΙΟΒΕ, οι οποίες στο πρώτο τετράμηνο το 2015 περιορίστηκαν, σε μέσο όρο, στις 27,9 μονάδες από τις 57,4 μονάδες του πρώτου τετραμήνου του 2014.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Kodak: Η εταιρεία με ιστορία 133 ετών δεν μπορεί να καλύψει χρέη 500 εκατ. ευρώ
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Σίσι με έμφαση σε Γάζα και διμερή θέματα
- Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιόχωρας Χανίων
- ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επιβεβαίωσαν την στήριξή τους στην Ουκρανία
- Κουτσούμπας από Πάτρα: «Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης στις πυρκαγιές- Δεν είχε πυρασφάλεια η ΒΙΠΕ»
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Κρις Πάππας: Η θέση των ΗΠΑ για την Τουρκία και τα F-35 δεν έχει αλλάξει
- Τραμπ: Ζητάει τώρα την παραίτηση της Λίζα Κουκ, μέλος του ΔΣ της Fed
- Μητσοτάκης για συλλήψεις εμπρηστών: Τέλος η ατιμωρησία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις