Επιχειρήσεις

Altus: Τα ελληνικά drones «πετούν» με την Amazon στη Νάξο

Financialreport.gr

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τους γείτονες στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

_x000D_

Όμως, υπάρχουν εταιρείες που δημιουργούν state of the art προϊόντα.

_x000D_

Μια τέτοια περίπτωση, είναι αυτή της Altus, η οποία επελέγη από τον διεθνή κολοσσό του retail Amazon, για να μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό στα πλαίσια του project μετατροπής της Νάξου σε smart island.

_x000D_

Η Altus, φυσικά, δεν επελέγη τυχαία, αφού δεν… είναι τυχαία. Η, με έδρα τα Χανιά εταιρεία ήταν αυτή που έβγαλε στον αέρα, – κυριολεκτικά -, το Ouranos, το πρώτο ελληνικό πιστοποιημένο drone και από εκεί και μετά είχε μια ξέφρενη πορεία, καθώς είναι διεθνώς γνωστή ως μια εταιρεία με δυνατότητα κατασκευής διαφόρων τύπων, χρήσεων και μεγεθών drones για πολλές εμπορικές και στρατιωτικές εφαρμογές.

_x000D_

Γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι στο πελατολόγιό της φιγουράρουν το NATO, η Frontex, οι Eλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολεμική Aεροπορία του Kατάρ, οι ειδικές δυνάμεις του Iσραήλ, η Κομισιόν, η ΕΛΑΣ και πολλοί άλλοι.

_x000D_

Η Altus είναι διάσημη για την καινοτομία που παρέχει σε λύσεις drone για άμυνα, ασφάλεια και εφαρμογές βιομηχανικής τεχνολογίας.

_x000D_

Το (ακόμα πιο) ευχάριστο είναι ότι αυτή η εταιρεία εξέλιξης drones δεν είναι μόνο κατά 100% ελληνική (το 70% ανήκει στον ιδρυτή της, Ζαχαρία Σαρρή και το υπόλοιπο στην αδελφή του, Μαρία), αλλά και ότι δεν είναι… καινούρια.

_x000D_

Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία «γεννήθηκε» στο πεδίο βολής του ΝΑΤΟ στην Κρήτη. Από το 1994, ο πατέρας των δύο σημερινών ιδιοκτητών της Altus, έβλεπε ότι υπήρχε «κενό» στους στόχους.

_x000D_

_x000D_
Με μια αγορά που ήταν όχι απλά niche, αλλά… ανύπαρκτη τότε, η έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή κάθε κομματιού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προσομοίωναν εναέριες απειλές γινόταν in house από το μηδέν.

_x000D_

_x000D_

Οι ΝΑΤΟϊκοί ξετρελάθηκαν με την ιδέα της οικογενειακής εταιρείας με το όνομα EADS 3 SIGMA και αγόρασαν τα drones για τις δοκιμές των συστημάτων αεράμυνας. Το 2004, η Airbus πήρε ποσοστό της κρητικής εταιρείας και το 2009 εξαγόρασε το 100% της EADS.

_x000D_

«Η αλήθεια», πάντως λέει ο κ. Σαρρής, «είναι ότι δυστυχώς, έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες». Τον ρωτάμε τι θεωρεί πως θα έπρεπε να κάνει η χώρα μας. «Είναι αργά, θεωρώ, για την ανάπτυξη ενός δικού μας “Bayraktar”. Θα πρότεινα να είναι λίγο ανορθόδοξη η πορεία που θα ακολουθήσουμε. Να κάνουμε constelation με εταιρείες του εξωτερικού και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους. Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει ήδη με τα ισραηλινά drones Heron που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις».

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_
_x000D_
_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu