Επιχειρήσεις

Amazon: Προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά της ΕΕ

Διότι η ΕΕ την θεωρεί ως εταιρεία με μεγάλη επιρροή, κάτι που δεν δέχεται η αμερικανική εταιρεία.

Η Amazon κατέθεσε προσφυγή ενάντια στους κανόνες της ΕΕ για το περιεχόμενο του διαδικτύου. Η αμφισβήτηση της Amazon προς το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, είναι η πρώτη ανάμεσα στις Big Tech αλλά η δεύτερη μετά τη γερμανική εταιρεία Zalando που έκανε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, 19 διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης χαρακτηρίστηκαν ως πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOP) καθώς έχουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες. Ο χαρακτηρισμός VLOP απαιτεί από τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο.

«Εάν η ονομασία VLOP επρόκειτο να εφαρμοστεί στην Amazon και όχι σε άλλους μεγάλους λιανοπωλητές σε όλη την ΕΕ, η Amazon θα ξεχώριζε άδικα και θα αναγκαζόταν να εκπληρώσει επαχθείς διοικητικές υποχρεώσεις που δεν ωφελούν τους καταναλωτές της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon.

Η αμερικανική εταιρεία είπε ότι δεν είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής σε καμία από τις χώρες της ΕΕ όπου δραστηριοποιείται και ότι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της σε αυτές τις χώρες δεν έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιοι.

«Η Amazon δεν ταιριάζει με αυτήν την περιγραφή μιας «Πολύ Μεγάλης Διαδικτυακής Πλατφόρμας» στο πλαίσιο του DSA και επομένως δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως τέτοια», είπε ο εκπρόσωπος.

Η εταιρεία ζήτησε από το Γενικό Δικαστήριο να ακυρώσει τον χαρακτηρισμό της. Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

close menu