Την Πέμπτη η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια
Δεκτό επί της αρχής έγινε το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και την ενσωμάτωση του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ στην ακρόαση των φορέων που προηγήθηκε, επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων τα ίδια ζητήματα που είχαν φέρει στη συζήτηση οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, τονίσθηκε η αδυναμία των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ να υποστηρίξουν την εν λόγω διαδικασία, ενώ αναγνωρίστηκε και από τον ίδιο τον Γιάννη Οικονόμου, εισηγητή της πλειοψηφίας, ότι το νομοσχέδιο είναι ασαφές ως προς το αν οι υφιστάμενες επενδύσεις εμπίπτουν στον κανονισμό και το χρονικό πλαίσιο που τίθεται σε αυτές.
Στην πλειοψηφία τους, οι εκπρόσωποι των κομμάτων δήλωσαν επιφύλαξη για την ολομέλεια – με εξαίρεση την πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας ενώ το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Πέμπτη. Η τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων είναι την Τετάρτη.
Συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς
Στη συζήτηση των φορέων τελικά συμμετείχαν μόνο τα κύρια εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια της χώρας, η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (γνωστή ως Υπερταμείο), η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή καθώς και η ΕΣΗΕΑ με υπόμνημα.
Το σημαντικό δε είναι ότι επισημάνθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς ότι δεν γίνεται ξεκάθαρο στο νομοσχέδιο το αν εμπίπτουν στον εν λόγω κανονισμό οι υπαρκτές επενδύσεις και αν θα έχει αναδρομική ισχύ για αυτές με την ψήφισή του. Μάλιστα, ο εισηγητής της πλειοψηφίας δήλωσε πως θα το επανεξετάσει το υπουργείο Εξωτερικών καθώς πρόκειται για σημαντικό και υπαρκτό προβληματισμό.
Παράλληλα, αναδείχθηκε και το ζήτημα της ανάπτυξης μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα data centers στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Επιχειρηματιών οι μεγάλοι κολοσσοί επενδύουν στη χώρα μας, απορροφώντας μεγάλο ποσοστό του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, αφήνοντας συχνά ξεκρέμαστες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έλλειψη προσωπικού, οι οποίες αποτελούν και την πλειοψηφία της εμπορικής δραστηριότητας της χώρας.
Προβληματισμός με την πρόσβαση της Google στα data
Την ίδια στιγμή, με την πρόσβαση σε ψηφιακά δεδομένα, και τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, όπως για παράδειγμα το deal της Google με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση που αποκτούν οι ξένοι επενδυτές, και στην προκειμένη περίπτωση τεχνολογικοί κολοσσοί, σε ευαίσθητα και κρίσιμα κρατικά στοιχεία και πληροφορίες.
Επιπρόσθετα, τόσο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου όσο και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας δια στόματος του κ. Γιάννη Σταύρου, παρατήρησαν ότι η αρμόδια για τον έλεγχο των ΑΞΕ διεύθυνση του Υπουργείου, Διεύθυνση Β1, θα πρέπει κατέχει και να αποκτήσει τα απαραίτητα προσόντα και την κατάλληλη τεχνοκρατική γνώση για να φέρει εις πέρας αυτό το σημαντικό έργο. Μάλιστα η κυρία Δούρου επισήμανε ότι οφείλει να υπάρξει σχετική μέριμνα από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να δοθεί η κατάλληλη χρηματοδότηση για να εκπαιδευτεί το προσωπικό με τα απαραίτητα skills και για να μπορέσει να λειτουργεί αποτελεσματικά στο πλαίσιο των καθηκόντων του με το νέο νομοσχέδιο.
Στη συζήτηση, ωστόσο, επισημάνθηκε και από άλλους βουλευτές η υποστελέχωση της εν λόγω διεύθυνσης προκαλώντας ερωτηματικά για την επιτυχία που θα έχει η λήψη αυτών των καθηκόντων από την συγκεκριμένη διεύθυνση. Στο τέλος της συζήτησης, απαντώντας σε αυτό ο Αναστάσης Χατζηβασιλείου, Υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για το νομοσχέδιο, δήλωσε πως η Β1 θα προσφέρει ουσιαστικά γραμματειακή υποστήριξη στο έργο της ΔΑΑΞΕ (Διυπουργική Επιτροπή Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων). Θα συλλέγει, ουσιαστικά, τα αιτήματα των επενδυτών και θα τα καταθέτει στη στη συνέχεια στη ΔΑΑΞΕ, η οποία θα έχει το ρόλο να εισηγείται στο Υπουργό την απόρριψη ή όχι της αναφερόμενης επένδυσης και στη συνέχεια θα λαμβάνεται πολιτική απόφαση από τον Υπουργό Εξωτερικών.
Συζήτηση επί των άρθρων
Στη συνέχεια της ακρόασης των φορέων, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση επί των άρθρων όπως προβλέπεται, όπου τονίσθηκαν ορισμένα θέματα που παραμένουν ασαφή από την πλευρά της κυβέρνησης και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο του νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων από τον κ. Μάντζο, εισηγητή του νομοσχεδίου για το ΠΑΣΟΚ, ότι αξίζει να συμπεριληφθεί ο σαφής ορισμός του τι συνιστά άμεση ξένη επένδυση όπως συμβαίνει και στο κείμενο του ευρωπαϊκού κανονισμού.
Θα πρέπει παράλληλα,σύμφωνα με τον ίδιο, να συζητηθεί εκτενώς, και μάλλον αυτό θα γίνει στην τελευταία συνεδρίαση την Τετάρτη, το ζήτημα της Golden Visa και το πρόβλημα απόκτησης ακινήτων από ξένους επενδυτές στις παραμεθόριες περιοχές. Απαντώντας μάλιστα σε αυτό, ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε ότι απασχολεί την κυβέρνηση η διαδικασία επενδύσεων σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο, και γι αυτό και το κείμενο του νομοσχεδίου περιλαμβάνει τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων που λαμβάνουν χώρα σε παραμεθόριες περιοχές.
Από την άλλη, καθώς έγινε πολύς λόγος και για αυτό, ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο ενσωματώνει ουσιαστικά και διατάξεις του επόμενου κανονισμού της ΕΕ, ο οποίος βρίσκεται τώρα σε διαβούλευση στην ΕΕ, και προβλέπει και τον έλεγχο των «ενδονωσιακών επενδύσεων», καθώς μια εταιρία με έδρα της σε κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί κάλλιστα να είναι εταιρία που εξυπηρετεί συμφέρονται τρίτης χώρας και προφανώς χρήζει ελέγχου και εξακρίβωσης κινήτρων. Για αυτό το λόγο και το ελληνικό νομοσχέδιο, αφορά «οποιαδήποτε αλλοδαπή οντότητα», όπως τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου, για να συμπεριλάβει ακριβώς και αυτού του είδους τις επενδύσεις και όχι μόνο τις επενδύσεις από τρίτες χώρες όπως προβλέπει ο ισχύον ευρωπαϊκός μηχανισμός.
Τέλος, ο κ. Χατζιβασιλείου τόνισε πως δεν έχει αποεπενδυτικό χαρακτήρα το εν λόγω νομοσχέδιο, δεν αποθαρρύνει ουσιαστικά τους επενδυτές προσθέτοντας γραφειοκρατία. Αντίθετα, ορίζει ένα συγκεκριμένο και σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο ελέγχου των επενδύσεων, το οποίο κάθε χώρα οφείλει να έχει και κάθε επενδυτής οφείλει να γνωρίζει εφόσον επιθυμεί να επενδύσει σε μία χώρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ψηφιακός εκσυγχρονισμός (Ελλάδα 2.0): Τρεις μήνες για τη μεταβίβαση μιας βάρκας
- Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: Παραδοχή Οικονόμου για ασάφειες του νομοσχεδίου, ακίνητα στις παραμεθόριες περιοχές και υποστελέχωση ΥΠΕΞ
- Final Four Euroleague στο Αμπού Ντάμπι: Γιατί μετανάστευσε το ευρωπαϊκό μπάσκετ
- Συμβόλαια ανασφάλειας από ασφαλιστικές εταιρείες προκαλούν οργή
- Στο παγωτό μπαίνει η Αγγελάκης
- Πούτιν στον Τραμπ: Έτοιμος για διαπραγμάτευση ενός MoU με το Κίεβο για πιθανή εκεχειρία
- Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Γαλανός
- Εθνική Ασφαλιστική: Παίρνει πίσω τη ρύθμιση για τα παλαιά συμβόλαια υγείας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις