Οι χώρες της Σκανδιναβίας συνορεύουν με τη Ρωσία είτε μέσω θάλασσας είτε μέσω ξηράς ή βρίσκονται σχετικά κοντά
Ένα κίτρινο φυλλάδιο με οδηγίες από τη σουηδική κυβέρνηση και με τον τίτλο «Αν έρθει η κρίση ή ο πόλεμος» έχει αρχίσει να φτάσει στα γραμματοκιβώτια των πολιτών.
Ένα από τα μηνύματα που κυριαρχεί είναι αυτό: «Αν η Σουηδία δεχτεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες ότι η αντίσταση θα σταματήσει είναι ψευδείς».
Οι Σουηδοί καλούνται να έχουν διαθέσιμες πατάτες, λάχανο, καρότα και αυγά μαζί με κονσέρβες σάλτσας και έτοιμη σούπα. Μία από τις πιο σημαντικές συστάσεις είναι να διατηρούν αρκετή τροφή και πόσιμο νερό για 72 ώρες.
Kαι η Φινλανδία κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τις δικές της οδηγίες για την «προετοιμασία από γεγονότα και κρίσεις».
Να σημειωθεί πως οι χώρες της Σκανδιναβίας συνορεύουν με τη Ρωσία μέσω θάλασσας ή μέσω ξηράς ή βρίσκονται σχετικά κοντά.
To φινλανδικό ψηφιακό φυλλάδιο εξηγεί πώς θα αντιδρούσαν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της χώρας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, τονίζοντας ότι οι Αρχές είναι «καλά προετοιμασμένες για αυτοάμυνα». Το Ελσίνκι αποφάσισε μάλιστα να μην τυπώσει το φυλλάδιο για να αποφύγει το μεγάλο κόστος.
Οι οδηγοί της Φινλανδίας περιλαμβάνουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση διαφόρων σεναρίων και τους ζητούν να βεβαιωθούν ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους σε περίπτωση κρίσης, τουλάχιστον στα πρώτα βήματά της.
Ερωτώνται για παράδειγμα πώς θα τα κατάφερναν χωρίς ρεύμα για μέρες με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -20 βαθμούς Κελσίου.
Η λίστα των απαραίτητων περιλαμβάνει τα δισκία ιωδίου, που είναι απαραίτητα σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, καθώς και τρόφιμα που μαγειρεύονται εύκολα, τροφή για κατοικίδια ζώα και εφεδρική παροχή ρεύματος.
Και οι Νορβηγοί έχουν αρχίσει να λαμβάνουν το δικό τους φυλλάδιο με οδηγίες για το πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν για μια εβδομάδα σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, πολέμου ή άλλων απειλών. Η κυβέρνηση έχει τυπώσει 2,2 εκατομμύρια φυλλάδια, ένα για κάθε νοικοκυριό.
Στον κατάλογο των ειδών που πρέπει να φυλάσσονται στο σπίτι περιλαμβάνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως φασόλια σε κονσέρβα, ενεργειακές μπάρες και ζυμαρικά, φάρμακα, αλλά και δισκία ιωδίου.
Η προηγούμενη έκδοση ήταν από το 2018, αλλά η κλιματική αλλαγή και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουν αλλάξει τη φύση των κινδύνων.
Και στη Δανία, το τέταρτο κράτος της περιοχής, η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών άρχισε να στέλνει email με οδηγίες για το νερό, την τροφή και τα φάρμακα που θα χρειαστούν για να επιβιώσουν από μία κρίση τριών ημερών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η λαμπρή πορεία της Bright Technology Group Α.Ε. και τα €7,9 εκατ. καθαρά κέρδη στην πρώτη χρήση
- Τα μέτρα που πήρε η Κύπρος για την ενεργειακή κρίση και η σύγκριση με την Ελλάδα
- COCA-COLA HBC AG - Pricing of Issue of Notes
- Amazon: Δίνει 1.000 δολάρια σε 100 διανομείς που θα πουν γιατί αγαπούν τη δουλειά τους
- Χούθι: Δηλώνουν έτοιμοι για «στρατιωτική απάντηση» εφόσον το απαιτήσουν οι εξελίξεις
- Γαλλία: Βιντεοδιάσκεψη 35 χωρών για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
- Χρηματιστήριο: Αλλαγές στους δείκτες μετά την μεταβολή του free float στην Allwyn
- Ισπανία: Ενέκρινε δέσμη μέτρων στήριξης 5 δισ. ευρώ – Μειώνει τον ΦΠΑ στα καύσιμα από 21% σε 10%
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








