Οικονομία

Ανακάμπτει η ευρωζώνη – Σε υψηλό 11 μηνών ο δείκτης PMI

Με οδηγό τον τομέα των υπηρεσιών

Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ στην αρχή του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε του δείκτη υπέυθυνων παραγγελιών PMI που δημοσιεύει η S&P Global. Σύμφωνα με αυτά η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε και προσέγγισε υψηλό 11 μηνών. Η επέκταση οδηγήθηκε για άλλη μια φορά από τον  τομέα των υπηρεσιών. Οι αυξημένες εισροές νέων επιχειρήσεων υποστήριξαν την υψηλότερη δραστηριότητα και τον ταχύτερο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας για δέκα μήνες, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε ισχυρή. Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν τον Απρίλιο.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης παραγωγής HCOB Eurozone Composite PMI,  διαμορφώθηκε πάνω από το όριο των 50 μονάδων (που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση) για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο. Και έφθασε τις 51,7 μονάδες τον Απρίλιο από 50,3 μονάδες τον Μάρτιο.

Και οι πέντε χώρες της ζώνης του ευρώ για τις οποίες είναι διαθέσιμα στοιχεία είδαν τα επίπεδα επιχειρηματικής δραστηριότητας να αυξάνονται στην αρχή του έτους
για δεύτερο τρίμηνο, αν και σε διαφορετικό βαθμό. Όπως συνέβη το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Ισπανία πέτυχε τη μεγαλύτερη απόδοση με την ανάπτυξη να επιταχύνεται σε υψηλό ενός έτους. Η Ιταλία κατέγραψε τέταρτο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξη. Αξιοσημείωτες ήταν οι τάσεις στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, που είδαν συνολικά τα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας να αυξάνονται.

Εκτός από τον τιμέα των υπηρεσιών οι αυξημένες πωλήσεις στήριξαν την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο. Αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη για πρώτη φορά από τον Μάιο του περασμένου έτους, αν και οριακά.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υποδηλώνουν επίσης ότι η αναζωογόνηση της δραστηριότητας των πωλήσεων ήταν εγχώρια, καθώς οι νέες εξαγωγικές* δραστηριότητες μειώθηκαν για εικοστό έκτο συνεχόμενο μήνα.

Οι εταιρείες της ζώνης του ευρώ προσέλαβαν πρόσθετο προσωπικό τον Απρίλιο, παρατείνοντας την τρέχουσα περίοδο δημιουργίας θέσεων εργασίας.  Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης ήταν ο πιο απότομος από τα μέσα του 2023.

Οι τιμές 

Όσον αφορά τα στοιχεία τιμών, η τελευταία έρευνα HCOB PMI σηματοδότησε ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο, ειδικότερα στον τομέα των υπηρεσιών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu