«Η γερμανική οικονομία βγαίνει από την περίοδο της οικονομικής επιβράδυνσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ
Δυναμική εντός του 2024 για τη γερμανική Οικονομία, με ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια προβλέπει η Budensbank. Σύμφωνα με το Bloomberg, το πραγματικό ΑΕΠ της γερμανικής Οικονομίας θα αυξηθεί κατά 0,3% φέτος ενώ ο ρυθμός ανόδου θα επιταχυνθεί την επόμενη διετία (+1,1% το 2025 και +1,4% το 2026).
«Η γερμανική οικονομία βγαίνει από την περίοδο της οικονομικής επιβράδυνσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ, προσθέτοντας πως: «Τα νοικοκυριά επωφελούνται από την έντονη αύξηση των μισθών, τη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού και τη σταθερή αγορά εργασίας». Παράλληλα, «αγκάθι» για τη γερμανική ανάκαμψη αποτελεί η μεταποίηση αλλά και η βιομηχανική παραγωγή που υποχώρησε για 2ο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο.
Ωστόσο, η αγορά εργασίας έχει αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτική και οι επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε απολύσεις ελέω των εκτεταμένων ελλείψεων σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Η Bundesbank αναμένει σταδιακή άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης και βελτίωση των εξαγωγών από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Σε αυτό το πλαίσιο, η βιομηχανία θα αναπτυχθεί και πάλι πιο δυνατά», ανέφερε.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Bundesbank αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά τις προβλέψεις της για φέτος, εκτιμώντας πως οι πιέσεις στις τιμές θα διαμορφωθούν στο 2,8% το 2024, στο 2,7% το 2025 και στο 2,2% το 2026. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,1% το 2024 και 2,5% και 2,3% στα επόμενα δύο χρόνια.
Ο κ. Νάγκελ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, αλλά με «χαμηλό» ρυθμό. «Εμείς στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν κινούμαστε με αυτόματο πιλότο όταν πρόκειται για περικοπές επιτοκίων», επεσήμανε, μία ημέρα μετά την περικοπή του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ασφάλειες: Η αφαίμαξη με τα συμβόλαια υγείας συνεχίζεται – Έφθασαν τα ειδοποιητήρια με νέες αυξήσεις 9%
- Ιβάν Σαββίδης: «Πακετάρει» τα μέσα ενημέρωσης και ρίχνει νέο χρήμα στο Open
- Coca Cola 3E: Τί φέρνουν στην κατανάλωση οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση του καφέ
- Ο Τέλης Μυστακίδης χρηματοδότης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ
- Τουρκία: Ανέβασε χάρτη στην UNESCO που χωρίζει στα δύο το Αιγαίο
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Μαραθώνα
- Τραμπ από G7: «Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση»
- Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ και στις σήραγγες Αγ. Κωνσταντίνου – Καμένων Βούρλων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις