Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απέρριψε το αίτημα για δημοψήφισμα σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ, επικαλούμενο έλλειψη νόμιμων προϋποθέσεων
Αρνητική είναι η γνωμοδότηση και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανάπλαση της ΔΕΘ. Η απάντηση ήρθε λίγες ώρες έπειτα από τη μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, εκεί όπου κατά πλειοψηφία οι σύμβουλοι απέρριψαν το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος καθώς κρίθηκε πως “δεν πληρούνται πλήρως οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις”.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε μια πολυσέλιδη γνωμοδότηση του, που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”, τεκμηριώνει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα που κατατέθηκε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ειδικότερα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υποστηρίζει πως οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που συμπληρώθηκαν μέσω πλατφόρμας και κατατέθηκαν στον δήμο Θεσσαλονίκης από την Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος “με τη συμπλήρωση του ονόματος, επωνύμου, πατρωνύμου, μητρωνύμου και έτους γεννήσεως, χωρίς εγκεκριμένη ψηφιακή υπογραφή ή σύνδεση με πιστοποιημένους κωδικούς, δεν συνιστά την κατά νόμο απαιτούμενη και ταυτοποιήσιμη ως προς τον αιτούντα δήλωση βουλήσεως απευθυνόμενη στην αρμόδια διοικητική αρχή, και εν προκειμένω στο δημοτικό συμβούλιο του υπόψη Δήμου, για την κίνηση της διαδικασίας έκδοσης της απόφασης του άρθρου 134 παρ. 2 του ν. 4555/2018, περί διενέργειας δημοτικού δημοψηφίσματος (κατά πλειοψηφία)”.
Επίσης, στο δεύτερο ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εάν με τον τρόπο που έγινε η συλλογή και κατάθεση ενώπιον του δήμου Θεσσαλονίκης των στοιχείων αυτών, πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις του νόμου για την έγκυρη υποβολή του αιτήματος του άρθρου 134 του ν. 4555/2018 η απάντηση είναι η εξής: “Ενόψει της αρνητικής απάντησης στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος, η απάντηση στο δεύτερο σκέλος καθίσταται αλυσιτελής (ομόφωνα)”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Λαγοκέφαλος: Ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα – Αμοιβή 5,33 ευρώ το κιλό για τους αλιείς
- Αλλαγές στην διαχείριση αιγιαλού και παραλίας: Έλεγχοι με drones και επιτάχυνση οριοθέτησης
- Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 13 έως 17 Ιουλίου
- Οικονομία: Τα δύο ορόσημα στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους
- Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη που κατηγορείται για τον εμπρησμό – Δηλώνει αθώα
- Το εντυπωσιακό comeback της SK Hynix: Από «προβληματική», σε εταιρεία αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων
- «Όλα έχουν να κάνουν με τον αριθμό»: Πώς η Apollo ξεπέρασε την προσφορά της easyJet για την Castlelake
- Φατίχ Μπιρόλ (IEA): Η Ευρώπη πληρώνει ακριβά την καθυστέρηση μετάβασης στον εξηλεκτρισμό της οικονομίας
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








