Διεθνή

Ανοδος 3,1% στις παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων τον Ιούνιο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η βιομηχανική ζήτηση ξεπέρασε τις προβλέψεις και ενισχύει τις προσδοκίες για σταθερή οικονομική ανάκαμψη παρά τα εμπόδια στην ενέργεια και τις μεταφορές

Ισχυρότερη της αναμενόμενης αύξηση κατέγραψαν οι παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια τον Ιούνιο, ενισχύοντας τα σενάρια που θέλουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να εισέρχεται σταθερά σε τροχιά ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, η βιομηχανική ζήτηση σημείωσε άνοδο 3,1% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg.

Η θετική αυτή εξέλιξη διαδέχεται την αύξηση κατά 0,3% που καταγράφηκε τον Μάιο (μετά από αναθεώρηση προς τα κάτω), πιστοποιώντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα τη βελτίωση του κλίματος στον γερμανικό μεταποιητικό τομέα.

Τα μηχανολογικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 12,7% ενώ η ζήτηση για εξοπλισμό επεξεργασίας, ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα ξεχώρισε, με τις παραγγελίες να αυξάνονται κατά 22,7%. Το αποτέλεσμα συνεχίζει μια σειρά θετικών γερμανικών οικονομικών δεδομένων τελευταία, που κορυφώθηκαν με την καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο, παράλληλα με μια ανοδική αναθεώρηση της παραγωγής στο πρώτο.

Οι ξένες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούνιο, με τις παραγγελίες από την ευρωζώνη να μειώνονται κατά 14,0% και τις παραγγελίες από χώρες εκτός ευρωζώνης να αυξάνονται κατά 10,2%.

Οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας και εμπιστοσύνης έχουν επίσης βελτιωθεί περισσότερο από τις προβλέψεις, χάρη στις μεγάλης κλίμακας δημοσιονομικές δαπάνες και ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση σε τομείς όπως οι συντάξεις και η γραφειοκρατία.

«Η αύξηση των εγχώριων παραγγελιών αποτελεί θετική εξέλιξη, καθώς η μεγαλύτερη θετική ώθηση έχει προέλθει μέχρι στιγμής από την ευρωζώνη», δήλωσε ο Βίνσεντ Στάμερ, οικονομολόγος στην Commerzbank.

«Τα «αδιάσειστα στοιχεία» δείχνουν επομένως ότι η αβεβαιότητα που προκαλείται από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανησυχεί λιγότερο από το αναμενόμενο τους Γερμανούς καταναλωτές και επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ενέργεια, ενώ τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού στον ποταμό Ρήνο, έναν ζωτικό αγωγό για τη μεταφορά αγαθών στη Δυτική Ευρώπη, έφεραν στο προσκήνιο ένα ακόμη εμπόδιο.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu