Για τη διερεύνηση του φαινομένου, μεταβαίνει στην περιοχή ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας
Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα ρήγματα σε δρόμους και σπίτια στην περιοχή Βούτες του Ηρακλείου, στην Κρήτη.
Για τη διερεύνηση του φαινομένου μεταβαίνει στην περιοχή ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός είναι η διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης. Παράλληλα, θα εξεταστεί εάν η περιοχή πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Κλήθηκα να μεταβώ στις Βούτες για να αξιολογήσω το φαινόμενο, καθώς απαιτείται άμεση γνωμοδότηση. Είναι πιθανό να χρειαστούν έκτακτα μέτρα, έτσι ώστε να μην προχωρήσει το φαινόμενο και να προφυλαχθεί ο οικισμός. Αύριο θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για το τι συμβαίνει», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Λέκκας.
Την Κυριακή, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, συνοδευόμενος από στελέχη του δήμου και μέλη του τοπικού συμβουλίου, περιηγήθηκε στα σημεία όπου έχουν εμφανιστεί οι ρηγματώσεις, τόσο σε δρόμους όσο και σε 10 κατοικίες, σε μήκος περίπου 150 μέτρων.
«Βρισκόμαστε στις Βούτες για μια πρώτη διαπίστωση ενός φαινομένου το οποίο ανησυχεί τους κατοίκους και μας ανησυχεί όλους. Το φαινόμενο από τις πρώτες διαπιστώσεις βρίσκεται σε εξέλιξη και βεβαίως πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση. Για τον σκοπό αυτό θα επιδιώξουμε να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είμαστε φυσικά σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης», ανέφερε.
Οπως είπε, «άμεση επιδίωξη είναι να γίνει μια εκτίμηση γεωλογική και γεωτεχνική η οποία θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως. Σε αυτό θα βοηθήσει και η κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη, δηλαδή όλες οι διαδικασίες να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Θα προχωρήσουμε και σε μία εκτίμηση, άμεση, της κατάστασης ενδεχόμενου κινδύνου στα σπίτια και για τον σκοπό αυτό, κλιμάκιο μηχανικών της Τεχνικής μας Υπηρεσίας αύριο το πρωί θα βρίσκεται εδώ. Είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας το οποίο θα μας απασχολήσει, έτσι ώστε να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος για το χωριό και να εκλείψει και η εύλογη ανησυχία η οποία έχει προκληθεί αυτή τη στιγμή σε όλους μας. Θα χρειαστεί εξειδικευμένη μελέτη, γι’ αυτό κρίνεται ότι οι μελετητές θα πρέπει να έχουν την αντίστοιχη εξειδίκευση, οπότε θα πρέπει να έρθουν από την Αθήνα. Και αυτό βεβαίως σημαίνει τη συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Και η Γαλλία ετοιμάζει απαγόρευση social media σε ανηλίκους
- ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε. - Αγορά ιδίων μετοχών
- AVE: Ναυάγησε η εξαγορά του σούπερ μάρκετ Bazaar από AVE/Retail and More
- Φινάλε με ράλι 44,3% για Χρηματιστήριο Αθηνών και υπεραπόδοση για τράπεζες +78,3%
- AVE Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
- TRASTOR Α.Ε.Ε. ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ - Η Trastor Property Investments αποκτά το 100% της Μίλητος, ιδιοκτήτριας υπερσύγχρονου κέντρου εμπορικής αποθήκευσης και διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής
- Σε εφαρμογή η μείωση 30% του ΦΠΑ στα νησιά με πληθυσμό μέχρι 20.000 κατοίκους
- Επιστροφή του εθίμου με τον τροχονόμο στο Σύνταγμα για το χάπενινγκ Χρυσοχοΐδη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







