Διεθνή

Ανθρωποειδή ρομπότ και μηχανές υποδοχής σε δοκιμή των McDonald’s στη Σανγκάη

Financialreport.gr

Η δοκιμή εντάσσεται σε μια περίοδο έντονων αντιθέσεων στην κινεζική οικονομία

Ένα McDonald’s στη Σανγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, πραγματοποιεί δοκιμή ανθρωποειδών ρομπότ σε καθήκοντα που συνήθως εκτελούνται από ανθρώπους, ενώ παράλληλα άλλοι τύποι ρομπότ κινούνται μέσα στο κατάστημα για να χαιρετούν και να διασκεδάζουν τους πελάτες.

Η δοκιμή εντάσσεται σε μια περίοδο έντονων αντιθέσεων στην κινεζική οικονομία, όπου ορισμένες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια νέοι αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση εργασίας.

Τα ρομπότ της δοκιμής προέρχονται από την κινεζική εταιρεία Keenon Robotics. Παρότι η εμφάνισή τους δεν παραπέμπει απαραίτητα σε ιδιαίτερα προηγμένη τεχνολογία, η παρουσία τους στο εστιατόριο δείχνει ένα πιθανό σενάριο στο οποίο δίποδα ρομπότ και άλλες μηχανές αναλαμβάνουν καθημερινές, ρουτίνας εργασίες σε χώρους εστίασης γρήγορου φαγητού.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται το ενδιαφέρον των διαχειριστών εστιατορίων για μια δύναμη εργασίας που μπορεί να είναι αξιόπιστη και ενδεχομένως χαμηλού κόστους. Η προοπτική αυτή συνοδεύεται από ανησυχίες για πιθανή εκτόπιση ανθρώπινων εργαζομένων στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελούσε μια δημοφιλή διαδρομή εισόδου στην αγορά εργασίας.

Η εικόνα, ωστόσο, παραμένει πιο σύνθετη. Το εργατικό δυναμικό της Κίνας συρρικνώνεται καθώς ο πληθυσμός γερνά, ενώ πολλοί νεότεροι υποψήφιοι εργαζόμενοι εμφανίζονται απρόθυμοι να αναλάβουν χαμηλά αμειβόμενη και επαναλαμβανόμενη εργασία. Σε μια τέτοια συνθήκη, η ρομποτική τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για να καλύψει κενά, αντί να λειτουργήσει αποκλειστικά ως αντικαταστάτη των ανθρώπων.

Παράλληλα, η παρουσία ρομπότ σε ένα τόσο ορατό και καθημερινό περιβάλλον όπως ένα εστιατόριο ταχείας εστίασης υπογραμμίζει το πόσο γρήγορα μπορεί να μεταβληθεί η ισορροπία ανάμεσα σε ανθρώπους και μηχανές. Η δοκιμή στη Σανγκάη φέρνει στο προσκήνιο αυτή τη μετατόπιση σε ένα πλαίσιο που αγγίζει άμεσα την καθημερινότητα των πελατών.

Το ενδεχόμενο να λειτουργούν τα εστιατόρια αποκλειστικά με ρομπότ θεωρείται σε κάθε περίπτωση μακρινό, καθώς η τεχνολογία δεν είναι ακόμη σε επίπεδο να το υποστηρίξει. Πιο πιθανό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα προβάλλει ένα υβριδικό μοντέλο, στο οποίο οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να εκτελούν την πλειονότητα των εργασιών, ενώ τα ρομπότ θα αναλαμβάνουν βασικούς, πελατοκεντρικούς ρόλους στον χώρο εξυπηρέτησης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu