Mετά την προκλητική ενέργεια της νέας προέδρου της Β. Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει στην τελετή ορκωμοσίας την χώρα της «Μακεδονία».
Αμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε υψηλό μάλιστα επίπεδο μετά την προκλητική ενέργεια της νέας προέδρου της Β. Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει στην τελετή ορκωμοσίας την χώρα της «Μακεδονία».
Η πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έστειλε δήλωση μέσω του λογαριασμού της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X γράφοντας ότι:
«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Προηγήθηκε αντίδραση και δήλωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών και το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
For North Macedonia to continue its successful path on EU accession it is paramount that the country continues on the path of reforms and full respect for its binding agreements, including the Prespa Agreement.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 12, 2024
Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».
Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ, στον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη
- Zeekr: Η premium-tech μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων παρουσίασε στην Ελλάδα τα μοντέλα 001, X και 7X
- Κακάο: Έκανε άλμα 8,4% φτάνοντας τα 4.550 δολάρια ανά τόνο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες – Βουτιά 6,5% από L’Oreal
- ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκαν 39 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες στον Πειραιά
- Ασφαλιστικές: Στα 8,85 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τις δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2025
- Συνάντηση στη Σμύρνη την Πέμπτη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με Τουρκία
- Δήμας: Σε 7 πυλώνες η θεσμική αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις