Πέρα από τα κλασσικά τετραδύναμα εμβόλια, έχουν προστεθεί δύο ακόμη, νέας γενιάς, φθάνοντας τα έξι – Ο προϋπολογισμός είναι στα 170 εκατ. ευρώ - Ποιες κατηγορίες πολιτών θα πρέπει να το κάνουν άμεσα
Στη φετινή εγκύκλιο του υπ. Υγείας, που αναμένεται να εκδοθεί, πέρα από τα κλασσικά τετραδύναμα αντιγριπικά εμβόλια, έχουν προστεθεί και δύο νέα εμβόλια νέας γενιάς φθάνοντας πλέον συνολικά τα έξι.
Τις ποσότητες που θα εισαχθούν στην Ελλάδα φέτος και θα είναι ελαφρώς υψηλότερα συγκριτικά με την περσινή χρονιά ξεπερνώντας τα 4 εκατομμύρια, θα προμηθεύσουν τέσσερις εταιρείες και συγκεκριμένα οι ΒΙΑΝΕΞ, Viatris, Glaxo και WinMedica, .
Εκτιμάται ότι το 70% της σχετικής αγοράς το ελέγχει η ΒΙΑΝΕΞ, περίπου 18% η Glaxo, το 10% η Viatris και το 2% η WinMedica.
Η καμπάνια του αντιγριπικού εμβολιασμού δεν έχει ξεκινήσει και πιθανόν αυτό να δημιουργήσει περισσότερες επιστροφές. Πέρυσι έφτασαν τις 800.000 δόσεις.
Επίσης, ο προϋπολογισμός των 170 εκατ. ευρώ για τα εμβόλια ενδεχομένως να μην είναι αρκετός και να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος πληρωμής το Clawback.
Χωρίς συνταγή
Την ίδια στιγμή, η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη που δεν θα απαιτείται ιατρική συνταγή για την εκτέλεση συνταγών αντιγριπικών εμβολίων.
Ως εκ τούτου, το «βάρος» θα πέσει στους φαρμακοποιούς, καθώς και σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από το 85% του αντιγριπικού εμβολιασμού πραγματοποιείται στα φαρμακεία.
Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Ποιοι «προηγούνται» του εμβολιασμού
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα . Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down
- Εγκύους ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
- Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
- Άστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ελτον: Κοινό ομολογιακό δάνειο 9 εκατ. ευρώ
- Xρηματιστήριο της Σανγκάης: 490 δισ. ευρώ η αξία της αγοράς ETF τον Απρίλιο
- Παπασταύρου: Δέσμευση να εξερευνήσουμε τους φυσικούς πόρους της Ελλάδας
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
- Bosch Ελλάδας: Μείωση κύκλου εργασιών 3% στα 258,7 εκατ. ευρώ το 2024
- Nvidia: Τροποποιεί το τσιπ H20 για την Κίνα, λόγω των αμερικανικών ελέγχων εξαγωγών
- Αναρτήσεις στο X του νέου Πάπα επικρίνουν πολιτικές Βανς και Τραμπ
- Aντώνης Ηλιόπουλος: Ο αδελφός του Μάριου Ηλιόπουλου επεκτείνει την ξενοδοχειακή του αλυσίδα στην Αθήνα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις