Επιχειρήσεις

Από την Πέλλα στο Παρίσι: Eυρωπαϊκό πρόγραμμα γνωρίζει στους Γάλλους τα ελληνικά φρούτα

Financialreport.gr

To κτίριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάμβακος Πέλλας

Η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη προσωπικού στο επίκεντρο

Ένα παράδειγμα του πώς ένας συνεταιρισμός μπορεί να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για να κάνει γνωστά τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό είναι αυτό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάμβακος Πέλλας, ο οποίος, με έτος ίδρυσης το 2020, μέσα από το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Fruitilicious», προωθεί ποιοτικά φρούτα όπως κεράσι, βερίκοκο και ροδάκινο στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Ευμορφία Καρυπίδου, πρόκειται για μια τριετή καμπάνια συγχρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε., με στόχο την προώθηση ποιοτικών φρούτων στις αγορές της Ελλάδας και της Γαλλίας, με στόχο την αναγνώριση προϊόντων σε ορίζοντα τριετίας, οπότε και λήγει το εν λόγω πρόγραμμα. Κατά την Πρόεδρο, πρόκειται για μια συστηματική προσπάθεια του Συνεταιρισμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ενισχύεται ακόμα περισσότερο, με τη συμμετοχή, μάλιστα και πιο νέων αγροτών.

Κατά όσα ανέφερε η ίδια, ο τζίρος του Συνεταιρισμού άγγιξε το 1,5 εκατ. ευρώ το 2024, με 25 μέλη ενεργά, ωστόσο το 2025 θα είναι μειωμένος λόγω ελαττωμένης παραγωγής, παραδεχόμενη ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιδράσει τα τελευταία χρόνια στις σοδειές.

Για τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του Συνεταιρισμού μίλησε ο Δημήτρης Μαντοκούδης, γεωπόνος και γεωργικός σύμβουλος, τονίζοντας ότι καλλιεργούνται γύρω στα 900 στρέμματα σε ροδάκινα, βερύκοκα, κεράσια, ενώ ο συνεταιρισμός έχει και ανοιχτές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, Ειδικότερα, παράγει 4 εκατ. κιλά βιομηχανικά ροδάκινα, 500 χιλ. κιλά βερύκοκα και 150 τόνους κεράσια.

Τα δύο στελέχη του Συνεταιρισμού υπογράμμισαν ότι το εν λόγω τριετές πρόγραμμα, ύψους 1 εκατ. ευρώ, αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φρούτων και του έδωσε την ευκαιρία να μπει στην αγορά της Γαλλίας, όπου και δεν είχε μέχρι τώρα παρουσία.

Πόρτα ανοιχτή και για άλλες χώρες εν μέσω δυσκολιών και κλιματικής αλλαγής

Για τα δύο μέλη του Συνεταιρισμού η Γαλλία ήταν η αρχή και πλέον θα υπάρξει ενδιαφέρον και για είσοδο των προϊόντων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε πρόσφατη έκθεση, μάλιστα, έλαβε χώρα συνάντηση με 15 εμπορικούς αντιπροσώπους, προλειαίνοντας το έδαφος και για άλλες εξαγωγές.

Η κλιματική αλλαγή, ωστόσο, μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την ανάπτυξη, με χαρακτηριστικά όπως η… απουσία χειμώνα: «Φέτος δεν θα κάνουμε εξαγωγές λόγω παγετού αλλά θα το προσπαθήσουμε» αναφέρουν, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι οι Γάλλοι προμηθευτές ζήτησαν περισσότερους τόνους απ’ όσους μπορούσαν να δώσουν, 500, την στιγμή που υπήρχαν διαθέσιμοι μόνο 300.

Χαρακτήρισαν, επίσης, την τρέχουσα χρονιά πάρα πολύ δύσκολη λόγω παγετού, κάτι που αντικατοπτρίστηκε και στις τιμές στο ράφι. Παράλληλα, έμφαση δόθηκε από τα μέλη του συνεταιρισμού και στην έλλειψη προσωπικού και το μεγάλο κόστος που αυτή φέρνει:  «Χρειαζόμαστε 120 εργάτες, φέτος μετά βίας βρήκαμε 30. Αυτό το φαινόμενο έχει κάνει να έχουν γυρίσει οικογένειες στα χωράφια».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu