Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον από τις ισχυρότερες διεθνώς αναφορικά με την κεφαλαιακή τους επάρκεια, μετά την επιτυχημένη διαδικασία της τρίτης ανακεφαλαιοποίησής τους, και έτοιμες να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα οι μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους είναι η βιώσιμη επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και η επιστροφή των καταθέσεων. Στο κοινό αυτό συμπέρασμα κατέληξαν οι ομιλητές του πάνελ για τραπεζικά θέματα στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
_x000D_
Μιλώντας στο Συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ‘Αρης Ξενόφος επισήμανε ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών που επιτεύχθηκε μέσω της ανακεφαλαιοποίησης είναι υπερεπαρκής και θα συμβάλει σταδιακά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω του ρόλου των τραπεζών στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ταυτόχρονα διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ το ΤΧΣ διατηρεί τον ρόλο στις τράπεζες με οφέλη για το δημόσιο συμφέρον. Ο κ. Ξενόφος επισήμανε ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων πρέπει να αποτελέσει εθνικός στόχο, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας θα έρθει μέσα από την υπεραξία που θα προκύψει από την διαχείριση των κόκκινων δανείων.
_x000D_
Για το θέμα των καταθέσεων εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι θα ξεκινήσει η επιστροφή τους, καθώς δημιουργούνται πλέον οι κατάλληλες συνθήκες εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.
_x000D_
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν από τα 45 δισ. ευρώ καταθέσεων που έχουν φύγει εκτός τραπεζών και είναι στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν περίπου 15 δισ. ευρώ το χρόνο για την επόμενη τριετία.
_x000D_
Από τα περισσότερα από τα 100 δισ. που έχουν φύγει εξωτερικό η επιστροφή θα είναι βραδύτερη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Eurobank: Χωρίς το μέρισμα ύψους 0,105 ευρώ από Δευτέρα (5/5) η μετοχή
- Batur Convertible: Ένα σπάνιο αυτοκίνητο 750 ίππων από τη Bentley
- Ελίζαμπεθ Πίπκο: Από το επιτελείο του Τραμπ, σχολιάστρια στα δελτία ειδήσεων του Antenna
- Volkswagen – Kosmocar: Βράβευση για την καμπάνια «50 Χρόνια Golf – 50 Ημέρες Γιορτής»
- Τέμπη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Μέσω της παλιάς Εθνικής οδού η κίνηση των οχημάτων
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ολοκληρώθηκε η διαγραφή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών
- Λάμψα: Αύξηση 9,42% στις πωλήσεις το 2024 με 122,8 εκατ. ευρώ
- ExxonMobil: Μείωση κερδών 6% στα 7,71 δισ. δολάρια το α’ τρίμηνο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις