Τα ετήσια έσοδα της Aramco κατέγραψαν πτώση 17% στα 440,88 δισ. δολάρια
Σε τροχιά πτώσης βρέθηκαν το 2023 τα καθαρά κέρδη της κρατικά ελεγχόμενης σαουδαραβικής πετρελαιοβιομηχανίας, Aramco, καθώς οι διεθνείς τιμές του αργού ήταν μειωμένες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ενώ και ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας ήταν χαμηλότερος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ετήσια έσοδα της Aramco κατέγραψαν πτώση 17% στα 440,88 δισ. δολάρια από 535,19 δισ. δολάρια το 2022. Τα κέρδη ήταν μειωμένα κατά 25% στα 121,3 δισ. από 161,1 δισ. δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα.
Ακόμη και έτσι βέβαια πρόκειται για τα δεύτερα υψηλότερα κέρδη όλων των εποχών για την Aramco, η οποία εμφανίζει ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 101,2 δισ. δολαρίων (έναντι 148,5 δισ. δολαρίων στα τέλη του 2022).
Το επενδυτικό ταμείο και τα υψηλά μερίσματα
«Η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητά μας, μας βοηθούν να διατηρούμε υγιείς ταμειακές ροές και υψηλά επίπεδα κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον οικονομικών προκλήσεων» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Αμίν Νάσερ.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πρόσφατα μεταβίβασε ένα επιπλέον 8% των μετοχών της Aramco, αξίας 164 δισ. δολαρίων, στο Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο (PIF). Ο Γιασίρ Αλ Ραμαγιάν είναι τόσο πρόεδρος του ΔΣ της Aramco όσο και διοικητής του PIF. Το PIF είχε ήδη στην κατοχή του το 4% των μετοχών της Aramco, ενώ ελέγχει την επενδυτική εταιρεία Sanabil, η οποία επίσης διαθέτει μερίδιο 4% στον πετρελαϊκό κολοσσό.
Η Aramco κατέβαλε μερίσματα ύψους 97,8 δισ. δολαρίων το 2023, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2022.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Pfizer Hellas: Άγγιξε τα 500 εκατ. ευρώ ο τζίρος με εντυπωσιακή πορεία για το κέντρο της Θεσσαλονίκης με έσοδα 79 εκατ. ευρώ
- Κάγια Κάλας: Από Σεπτέμβριο το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
- ΗΠΑ: Άλλες 407 κατηγορίες προϊόντων στη λίστα δασμών χάλυβα και αλουμινίου
- Black Hills και NorthWestern Energy δημιουργούν επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 15,4 δισ. δολαρίων
- ΕΧΑΕ: Στο 1,17% το έμμεσο ποσοστό της Morgan Stanley
- Φινλανδία: Νεκρός 30χρονος βουλευτής μέσα στο κοινοβούλιο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη, απώλειες οι αμυντικές μετοχές
- Στη Μόσχα πρότεινε ο Πούτιν να συναντήσει τον Ζελένσκι
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις