Αίγυπτος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Παλαιστινιακή Αρχή και Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσαν πως θα απειληθεί η σταθερότητα
Υπουργοί Εξωτερικών αραβικών χωρών απέρριψαν σήμερα τη μεταφορά Παλαιστινίων από τα εδάφη τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, προβάλλοντας ενιαία στάση απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που πρότεινε στην Αίγυπτο και την Ιορδανία να υποδεχθούν κατοίκους από τη Λωρίδα της Γάζας.
Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από συνάντηση στο Κάιρο, οι υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Αραβικό Σύνδεσμο δήλωσαν πως μια τέτοια ενέργεια θα απειλούσε τη σταθερότητα στην περιοχή, θα διέσπειρε τη σύρραξη και θα υπονόμευε τις προοπτικές για ειρήνη.
«Επιβεβαιώνουμε την απόρριψή μας (προς οποιαδήποτε απόπειρα) να τεθούν σε κίνδυνο τα αναφαίρετα δικαιώματα των Παλαιστινίων, είτε μέσω εποικιστικών δραστηριοτήτων είτε εκδιώξεων είτε προσάρτησης γης είτε μέσω της εγκατάλειψης εδαφών από τους ιδιοκτήτες τους… υπό οποιαδήποτε μορφή ή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή δικαιολογίες», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση.
Στο κείμενο οι υπογράφοντες σημειώνουν επίσης ότι ανυπομονούν να εργαστούν με τη διοίκηση Τραμπ με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής ειρήνης στη Μέση Ανατολή, που θα βασίζεται στη λύση των δύο κρατών.
Η συνάντηση έλαβε χώρα αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία θα πρέπει να αναλάβουν Παλαιστίνιους από τη Γάζα, την οποία αποκάλεσε «χώρο κατεδάφισης» έπειτα από 15 μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών, που είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι οι περισσότεροι εκ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της. Επικριτές είπαν ότι αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι απέρριψε την Τετάρτη την ιδέα η χώρα του να διευκολύνει τον εκτοπισμό κατοίκων της Γάζας και είπε ότι οι Αιγύπτιοι θα βγουν στους δρόμους για να εκφράσουν τη διαφωνία τους.
Εντούτοις, την Πέμπτη, ο Τραμπ επανέλαβε την ιδέα λέγοντας: «Κάνουμε πολλά για εκείνους και θα το κάνουν», σε μια προφανή αναφορά στην αμερικανική βοήθεια, μεταξύ άλλων και με στρατιωτική στήριξη, τόσο προς την Αίγυπτο όσο και προς την Ιορδανία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ασφάλειες: Η αφαίμαξη με τα συμβόλαια υγείας συνεχίζεται – Έφθασαν τα ειδοποιητήρια με νέες αυξήσεις 9%
- Ιβάν Σαββίδης: «Πακετάρει» τα μέσα ενημέρωσης και ρίχνει νέο χρήμα στο Open
- Coca Cola 3E: Τί φέρνουν στην κατανάλωση οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση του καφέ
- Ο Τέλης Μυστακίδης χρηματοδότης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ
- Τουρκία: Ανέβασε χάρτη στην UNESCO που χωρίζει στα δύο το Αιγαίο
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Μαραθώνα
- Τραμπ από G7: «Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση»
- Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ και στις σήραγγες Αγ. Κωνσταντίνου – Καμένων Βούρλων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις