Διεθνή

Αργεντινή: Υποχώρησε στο 8,8% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Μάρτιο 21% σε ετήσια βάση

Στο 8,8% έπεσε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή τον Απρίλιο, που είναι και ο τέταρτος σερί μήνας που σημειώνεται κάμψη, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Χαβιέρ Μιλέι. Ωστόσο, παραμένει στο θεαματικό επίπεδο του 289,4% σε ετήσια βάση, την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται στον αντίκτυπο της ύφεσης.

Ο δείκτης τιμών του Απριλίου, τον οποίο δημοσιοποίησε την Τρίτη το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (INDEC), υποχώρησε για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες (από τον Οκτώβριο) κάτω από το όριο του 10%. Η πτωτική τάση του συνεχίστηκε (από το 25,5% τον Δεκέμβριο στο 20,6% τον Ιανουάριο, στο 13,2% τον Φεβρουάριο, στο 11% τον Μάρτιο).

Με βάση αναπροσαρμοσμένα στοιχεία, ο πληθωρισμός στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής παρ’ όλ’ αυτά έφθασε το 65% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 και το 289,4% σε ετήσια βάση — πρόκειται για επίπεδα που η χώρα είχε να δει 33 χρόνια.

Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο είχε κινητήρες τις τιμές του νερού, του ρεύματος, του φυσικού αερίου και ευρύτερα των καυσίμων, που ανεβαίνουν, στο μέτρο που καταργούνται πολυετείς κρατικές επιδοτήσεις στα είδη αυτά, στο πλαίσιο πολιτικής με διακηρυγμένο στόχο το «μηδενικό έλλειμμα» στα τέλη του 2024.

Όμως ο αντίκτυπος της υποτίμησης του πέσο κατά 54% (τον Δεκέμβριο), της λεγόμενης απελευθέρωσης των τιμών, της κατάργησης επιδοτήσεων, της παράλυσης των δημοσίων έργων, της πτώσης της αγοραστικής δύναμης και της αναιμικής κατανάλωσης γίνεται αισθητός καθώς σταδιακά η Αργεντινή βυθίζεται στην ύφεση.

Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Μάρτιο 21% σε ετήσια βάση, η κατασκευαστική δραστηριότητα κατά 42%. Ενώ η ιδιωτική κατανάλωση, κατέγραψε το ινστιτούτο Focus Market, υποχώρησε κατά 20,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο. Η οικονομία της Αργεντινής θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2,8% του ΑΕΠ, κατά εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αφού ήδη συρρικνώθηκε κατά 1,6% το 2023.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu