Ελλάδα

Αριστοτέλης και ΑΙ: Ένα πρωτοποριακό συνέδριο στην Αθήνα για την Ηθική στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Δύο από τα σημαντικότερα διεθνώς πανεπιστήμια, η Οξφόρδη και το Στάνφορντ «έρχονται» στην Αθήνα και σε συνεργασία με το με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το World Human Forum διοργανώνουν ένα ολοήμερο συνέδριο με τίτλο The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών αλλά και στο Λύκειο του Αριστοτέλη με συναρπαστικές ομιλίες, παρουσιάσεις, διεπιστημονικούς διαλόγους και ένα masterclass που συνδυάζει το χορό και την δημοκρατία. Η γλώσσα εργασίας του συνεδρίου θα είναι τα αγγλικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη η προεγγραφή.

Το συνέδριο θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τη διασταύρωση της αρχαίας φιλοσοφίας και των καινοτόμων εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ οι καθηγητές και σπουδαστές φιλοσοφίας θα συζητήσουν ένα από τα πιο πιεστικά ερωτήματα της εποχής μας «πώς μπορούμε
να ρυθμίσουμε ηθικά την τεχνητή νοημοσύνη;».

Ο καθηγητής John Tasioulas, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη (TN) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η Αριστοτελική προσέγγιση στην ηθική, με προεξέχουσα την έννοια της ευδαιμονίας, έχει μεγάλες δυνατότητες να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το επιτακτικό ερώτημα τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε φιλοσόφους, επιστήμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και επιχειρηματίες σε έναν ολοήμερο διάλογο σχετικά με το πώς η αρχαία σοφία μπορεί να ρίξει φως στις σύγχρονες προκλήσεις».

Ο Josiah Ober, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Κλασικών Σπουδών στην έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, προσθέτει: «Οι ηθικές και πολιτικές ιδέες του Αριστοτέλη προσφέρουν στους φιλοσόφους, επιστήμονες, μηχανικούς και πολίτες τη δυνατότητα να στοχαστούν μαζί για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια καλή ζωή ως κοινωνικά όντα στην αναδυόμενη εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Πρέπει να διερευνήσουμε τις ευκαιρίες καθώς και τις προκλήσεις για την ατομική και δημοκρατική ευημερία σε ένα μέλλον στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι όλο και περισσότερο μέρος της ζωής μας. Το αρχαίο Λύκειο ήταν ένα κέντρο πρωτοποριακής διεπιστημονικής έρευνας που συνδύαζε την ηθική φιλοσοφία με τη φυσική επιστήμη. Το “The Lyceum Project” ανανεώνει αυτό το όραμα για τον 21ο αιώνα».

Ο Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τονίζει: «Δεν υπάρχει ηθικά ουδέτερη τεχνητή νοημοσύνη και η έρευνα υψηλής ποιότητας για την τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αγνοήσει τις εγγενείς ηθικές διαστάσεις της. Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό σε αυτήν τη συζήτηση. Από αυτήν τη σκοπιά, η αριστοτελική φιλοσοφία μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο καλλιεργώντας τον ηθικό στοχασμό, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη κατανόηση των κοινωνικών επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης και διευρύνοντας τον διάλογο με την κοινωνία».

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος του World Human Forum, ανέφερε ότι «αυτό το συνέδριο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς το όραμά μας να δώσουμε ξανά πνοή στο Λύκειο του Αριστοτέλη, δείχνοντας το πόσο επίκαιρη παραμένει η διδασκαλία του μεγάλου φιλοσόφου για την αντιμετώπιση των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων. Φιλοδοξούμε το Λύκειο να γίνει διεθνές σημείο σύνδεσης και αναφοράς. Αυτή είναι, άλλωστε, η αρχική τοποθεσία όπου ο εμβληματικός φιλόσοφος στοχάστηκε, δίδαξε και ανέπτυξε πολλές από τις ιδέες που διαμόρφωσαν τον Δυτικό Πολιτισμό».

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, αλλά απαιτείται εγγραφή εδώ: https://www.oxford-aiethics.ox.ac.uk/lyceum-project-ai-ethics-aristotle-registration.

Στο “The Lyceum Project”, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα παρακολουθήσουν κορυφαίους φιλοσόφους, επαγγελματίες και φορείς χάραξης πολιτικής σε μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεδρίες, όπως:

1. Πάνελ φιλοσόφων: Οι καθηγητές John Tasioulas και Josiah Ober συζητούν τις φιλοσοφικές ιδέες που μπορούν να καθοδηγήσουν την ηθική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

2. Πάνελ ειδικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια ομάδα σημαντικών προσωπικοτήτων από την ακαδημαϊκή, τεχνική, επιχειρηματική και ρυθμιστική σφαίρα της τεχνητής νοημοσύνης συζητά τις πρακτικές δυνατότητες ενσωμάτωσης της φιλοσοφίας και της ηθικής στις πρακτικές της τεχνητής νοημοσύνης.

3. Ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας: Το συνέδριο θα τιμήσει με ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα μοιραστεί το όραμά του για την ηθική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και τη σημασία της αναγέννησης του Λυκείου του Αριστοτέλη σήμερα.

4. Συνεδρίες Ερευνητών και Ερευνητριών Πρώιμης Σταδιοδρομίας: Εκτενείς συνεδρίες για τη γνωριμία με την πιο πρόσφατη έρευνα νέων ερευνητών/τριών που ασχολούνται με την ανάπτυξη της αριστοτελικής ηθικής για την τεχνητή νοημοσύνη.

5. Λύκειο του Αριστοτέλη – Μια βιωματική εμπειρία σε έναν τόπο ιδεών: Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με ένα βραδινό πρόγραμμα που θα περιέχει έναν διεπιστημονικό διάλογο νέων για τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και ένα διαδραστικό masterclass του έργου ΙΝ C της Sasha Waltz σε μουσική του Terry Riley με τους σπουδαστές χορού του Ωδείου Αθηνών, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό κλείσιμο σε
μια πνευματικά συναρπαστική ημέρα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu