Πολιτική

Άρνηση ΤΑΙΠΕΔ να δοθεί στη Βουλή η έκθεση αποτίμησης για τις Γούρνες Ηρακλείου

Το ακίνητο πουλήθηκε στη Reds του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Επανέρχεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης στο θέμα της πώλησης του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, και στο ότι ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης συνεχίζει να μην δίνει στη δημοσιότητα την έκθεση αποτίμησης του ακινήτου.

Σε προηγούμενη ερώτηση του βουλευτή το υπουργέιο Οικονομικών απάντησε ότι η δημοσιοποίηση συνόλου ή μέρους της αποτίμησης πριν το οικονομικό κλείσιμο και την ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν προβλέπεται. Όμως, η συναλλαγή έχει κλείσει, καθώς έχει υπογραφεί το συμβόλαιο αγοραπωλησίας με την εταιρεία REDS (θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ).  Παρ΄όλα αυτά το ΤΑΙΠΕΔ απάντησε ότι οφείλει να τηρεί εμπιστευτικά τα συναφή δεδομένα.

Τώρα, ο βουλευτής επανέρχεται και ρωτά τελικά τις αριβώς ισχύει.

Η αλήθεια είναι ότι οι εκθέσεις αποτίμησης εφόσον πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους φορείς, πρέπει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθεί το χρονικό των ερωτήσεων του βουλευτή:

Στις 17.02.2021 το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ) προκήρυξε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. Η προσφορά του πλειοδότη διαμορφώθηκε στα 40,2 εκατ. ευρώ (Καθαρή Παρούσα Αξία) και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, ανακηρύσσοντας τον πρώτο επιλέξιμο επενδυτή για την αξιοποίηση του ακινήτου. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει να κοινοποιήσει την έκθεση αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή στη βάση της οποίας εκρίθη ως εύλογη η οικονομική προσφορά των 40,2 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, για τη μεταβίβαση του εν λόγω ακινήτου και σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 6 του ν.3986/2011 διενεργήθηκε τελική αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή. Σημειώνεται ότι σε μία σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων: Α.Π. 4512/24.02.2021 ερώτηση, Α.Π. 1888/73/15.12.2021 ερώτηση και ΑΚΕ, οι οποίες συζητήθηκαν ως επίκαιρες καθώς κατέστησαν αναπάντητες καθώς και Α.Π. 177/11/07.10.2022 ερώτηση και ΑΚΕ, δεν προσκομίσθηκε η έκθεση αποτίμησης παρότι αποτελούσε το κυρίως αντικείμενο των εν λόγω παρεμβάσεων. Βέβαια, τόσο ο Υφυπουργός Οικονομικών όσο και το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρονται στην αυξημένη σε σχέση με τη διαμορφωθείσα στα 22,6 εκατ. ευρώ τιμή εκκίνησης και ακόμα περισσότερο σε σχέση με την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή, βελτιωμένη προσφορά του πλειοδότη. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ εντέχνως αναφέρει στο με Α.Π.55022/17.10.2022 απαντητικό του έγγραφο ότι η αποτίμηση συμπεριλήφθη στο φάκελο που εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ότι ο προ-συμβατικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με το ότι από την παρ.5.10 της από 07.05.2021 πρόσκλησης υποβολής προσφορών ανεξάρτητου εκτιμητή από το ΤΑΙΠΕΔ δεν προκύπτει ζήτημα εμπιστευτικότητας ως προς την κοινοποίηση της έκθεσης αποτίμησης αλλά και του ότι ο μνημονευόμενος από το ΤΑΙΠΕΔ προ-συμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνιστά έλεγχος νομιμότητας και δεν εκτείνεται σε έλεγχο ουσίας ούτε σκοπιμότητας αιτηθήκαμε με την με Α.Π. 94/24.01.2023 Α.Κ.Ε. αντίγραφο της έκθεσης αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή. Το ΤΑΙΠΕΔ στο με Α.Π.56915/2.2.2023 απαντητικό του έγγραφο αναφέρει ότι η δημοσιοποίηση συνόλου ή μέρους της αποτίμησης πριν το οικονομικό κλείσιμο και την ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν προβλέπεται.

Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν ότι στις 15 Φεβρουαρίου 2023 υπεγράφη το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου με την εταιρεία REDS A.E. αιτηθήκαμε εκ νέου με την με αριθ. 116/20.02.2023 ΑΚΕ αντίγραφο της έκθεσης αποτίμησης. Το αίτημά μας παρέμεινε αναπάντητο. Κατόπιν, επανήλθαμε στις 05.09.2023 με την με Α.Π.26 Α.Κ.Ε. σε απάντηση της οποίας το ΤΑΙΠΕΔ με το με Α.Π. 60756/12.09.2023 απαντητικό του έγγραφο αναφέρει ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να τηρεί εμπιστευτικά τα συναφή δεδομένα.
Με δεδομένα τα ανωτέρω καθώς και την αναντιστοιχία στις απαντήσεις που έχουμε λάβει από το ΤΑΙΠΕΔ ,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Προβλέπεται η δημοσιοποίηση του συνόλου ή μέρους της αποτίμησης του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης μετά το οικονομικό κλείσιμο και την ολοκλήρωση της συναλλαγής όπως συνάγεται από το με Α.Π. 56915/2.2.2023 απαντητικό έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ;

2. Ποιες είναι οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας στη βάση των οποίων το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να τηρεί εμπιστευτικά τα συναφή δεδομένα;

Και καλείται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών να καταθέσει στην εθνική αντιπροσωπεία:

1. Αντίγραφο της έκθεσης αποτίμησης της αξίας του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης του ανεξάρτητου εκτιμητή που επιλέχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu