Ρευστότητα και είσπραξη ανεξόφλητων απαιτήσεων οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων το 2015 στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρει σε νέα της ανάλυση η Αtradius.
Δύο στους πέντε Έλληνες, ερωτηθέντες αναφορικά με το ποια θεωρούν ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την κερδοφορία των επιχειρήσεων το 2015, ανέφεραν τη διατήρηση επαρκών ταμειακών ροών και την είσπραξη των ανεξόφλητων απαιτήσεων. Σε αμφότερες των περιπτώσεων, το ποσοστό των ερωτηθέντων υπερβαίνει αυτό του συνόλου της Δυτικής Ευρώπης (18% ανέφεραν το ζήτημα των ταμειακών ροών και 11% την είσπραξη των ανεξόφλητων απαιτήσεων).
Ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής αξίας των εγχώριων τιμολογίων στην Ελλάδα (45%) ήταν εκπρόθεσμα. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων εγχώριων πληρωμών στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά (κατά περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες).
Κατά μέσο όρο το 3,3% των απαιτήσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ως μη εισπράξιμο. Αυτό είναι σχεδόν το τριπλάσιο του μέσου όρου για τη Δυτική Ευρώπη (1,2%).
Δυτική Ευρώπη
Τα θέματα ρευστότητας παραμένουν η κύρια αιτία για τις καθυστερήσεις πληρωμών στη Δυτική Ευρώπη.
• Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο οι εγχώριες όσο και οι προερχόμενες από εξαγωγές ληξιπρόθεσμες πληρωμές σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα στη Δυτική Ευρώπη σημείωσαν αύξηση, ιδιαίτερα δε, στο εγχώριο κομμάτι.
• Η καθυστέρηση πληρωμής τιμολογίων αντικατοπτρίζεται στο μέσο όρο είσπραξης απαιτήσεων που καταγράφονται στην περιοχή, ο οποίος ξεπερνά τις 48 ημέρες. Αυτός είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερος από τις 33 ημέρες πίστωσης που κατά μέσο όρο παραχωρούνται στις επιχειρηματικές συναλλαγές για την πληρωμή των τιμολογίων.
• Καθώς οι καθυστερήσεις πληρωμής αυξάνουν τη χρηματοδότηση καθώς και τα διαχειριστικά έξοδα που συνδέονται με το εμπορικό χρέος, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες στη Δυτική Ευρώπη (24%) θεωρούν τη μείωση του κόστους ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν το 2015.
• Όσον αφορά τους χρόνους πληρωμής των τιμολογίων, κατά μέσο όρο, λίγο πάνω από τα δύο πέμπτα (40,2%) της συνολικής αξίας των εγχώριων τιμολογίων που εκδίδονται από τους ερωτηθέντες της έρευνας μας στη Δυτική Ευρώπη καταβλήθηκαν μετά την ημερομηνία λήξης τους . Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στην Ιταλία (50,2%).
• Ο αριθμός των εκπρόθεσμων τιμολογίων (ανεξόφλητα τιμολόγια πάνω από 90 ημέρες από την ημερομηνία λήξης) που καταγράφονται στη Δυτική Ευρώπη είναι σχετικά σημαντικός. 7,6% των εγχώριων, και 7% των τιμολογίων από εξαγωγές έχουν παραμείνει απλήρωτα, και είναι πιθανό να μετατραπούν σε περιπτώσεις είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Qualco: Πως κατανεμήθηκαν οι μετοχές στην δημόσια προσφορά – Στις 15 Μαΐου στο Χρηματιστήριο
- EKT σε τράπεζες: Αξιολογήστε την έκθεση στο δολάριο
- Ερώτηση 8 βουλευτών της ΝΔ στον Λιβάνιο για σταυρό προτίμησης στις εκλογές
- Alpha Trust Ανδρομέδα: Διανέμει μέρισμα 0,329 ευρώ ανά μετοχή
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες, τέλος στο θετικό σερί από τον Stoxx
- Πιερρακάκης: Επεκτείνουμε το επενδυτικό clawback ως το 2030
- Νέο mega deal Τραμπ: Το Κατάρ αγοράζει αεροσκάφη 200 δισ. δολαρίων από την Boeing
- ΟΛΘ: Εκτός ΔΣ μετά από 5 χρόνια ο εκτελεστικός πρόεδρος Αθανάσιος Λιάγκος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις