Στο τραπέζι ηλεκτρονική υπογραφή ακόμη και σήμερα - Στόχος το ταχύτερο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
Οι ΗΠΑ, το Ιράν και οι μεσολαβητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η υπογραφή μνημονίου συνεννόησης, με τη διαδικασία να πραγματοποιείται εξ αποστάσεως και ηλεκτρονικά ακόμη και σήμερα Τετάρτη 17/6, αντί της Παρασκευής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios που επικαλείται διπλωμάτη χώρας που συμμετέχει στη διαμεσολάβηση και δεύτερη πηγή με γνώση των συνομιλιών.
Η εξέλιξη θεωρείται σημαντική, καθώς, εφόσον προχωρήσει, θα τεθούν άμεσα σε ισχύ τα σημεία της συμφωνίας που αφορούν το Στενό του Ορμούζ, ενώ οι ΗΠΑ ενδέχεται να δώσουν στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, οι συζητήσεις για επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος αποσκοπούν στο να ανοίξει το στενό νωρίτερα από την Παρασκευή, καθώς και οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν σε αυτό. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να επηρέασε και η πολιτική πίεση προς τον Λευκό Οίκο για δημοσιοποίηση του κειμένου του μνημονίου.
Πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων υποστήριξε ότι το Ιράν ήταν εκείνο που ζήτησε να μη δημοσιοποιηθεί το κείμενο πριν από την επίσημη υπογραφή, απορρίπτοντας την εκτίμηση ότι ο Λευκός Οίκος ενεργεί υπό το βάρος πολιτικών πιέσεων. Κατά τη διπλωματική πηγή, το κείμενο θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί εντός της Τετάρτης.
Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, πάντως, δεν είχε ληφθεί οριστική απόφαση για αλλαγή του χρονοδιαγράμματος. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ακόμη και σε περίπτωση επίσπευσης της υπογραφής, η προγραμματισμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ιράν την Παρασκευή στην Ελβετία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά. Επικεφαλής θα είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχάμεντ-Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, με αντικείμενο την έναρξη συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ασάφεια γύρω από το εάν η συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί. Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ότι το κείμενο υπογράφηκε ηλεκτρονικά την Κυριακή από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον Βανς και τον Γκαλιμπάφ. Ωστόσο, η διπλωματική πηγή το διέψευσε, ενώ άλλη πηγή επέμεινε ότι η υπογραφή έγινε και ότι η νέα διαδικασία θα συνιστούσε «δεύτερη υπογραφή». Δεν είναι σαφές γιατί θα απαιτούνταν δύο υπογραφές.
Από την Κυριακή, ο Λευκός Οίκος έχει αναφέρει ότι το άνοιγμα του στενού από το Ιράν και η άρση του αμερικανικού αποκλεισμού θα ξεκινούσαν την Παρασκευή, μετά την επίσημη τελετή υπογραφής. Εάν, όμως, η συμφωνία υπογραφεί νωρίτερα, το χρονοδιάγραμμα αυτό ενδέχεται να επισπευσθεί.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Eurostat: Στον πάτο παραμένει η Ελλάδα σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά η ευημερία των νοικοκυριών εμφανίζεται λίγο καλύτερη
- Βουλγαρία: Δεν θα στηρίξει κυρώσεις της ΕΕ κατά του πατριάρχη της Ρωσίας ή της Lukoil
- Τραμπ: «Η συμφωνία με το Ιράν θα υπογραφεί σύντομα, ίσως αύριο ή την Παρασκευή»
- Τσαβδαρίδης για επιχειρηματικά πάρκα: Έρχονται παρεμβάσεις για διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα και ενίσχυση επενδύσεων
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη, νέο υψηλό για Stoxx 600 και με το βλέμμα στην Fed
- Axios: ΗΠΑ και Ιράν συζητούν επίσπευση της υπογραφής συμφωνίας, ακόμη και «εξ αποστάσεως»
- Νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο – Τραμπ: «Μικροενόχληση η Χεζμπολάχ»
- SPACE HELLAS Α.Ε. - Αποφάσεις Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης Space Hellas
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








