Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, υπό την αίρεση των απαιτούμενων εγκρίσεων
Η Barclays συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό της στην Entercard, την κοινοπραξία καταναλωτικών πιστώσεων της Σκανδιναβίας, στην Swedbank, έναντι περίπου 2,6 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορονών (272,7 εκατομμύρια δολάρια) σε μετρητά.
Οι βρετανικές και σουηδικές τράπεζες ίδρυσαν την Entercard πριν από δύο δεκαετίες με σκοπό την παροχή πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων σε πελάτες στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και τη Φινλανδία.
Η Swedbank θα αγοράσει το μισό της Entercard που δεν της ανήκε ακόμη για 2,6 δισεκατομμύρια κορώνες, με βάση την λογιστική αξία της εταιρείας που ανέρχεται σε 5,2 δισεκατομμύρια κορώνες στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ανακοίνωσαν οι τράπεζες την Πέμπτη.
Η επιχείρηση, η οποία απασχολεί περίπου 450 υπαλλήλους και εξυπηρετεί 1,5 εκατομμύρια πελάτες, θα γίνει θυγατρική που θα ανήκει εξ ολοκλήρου στην σουηδική τράπεζα και θα συνεχίσει να λειτουργεί με το δικό της εμπορικό σήμα.
«Δημιουργούμε τη μεγαλύτερη επιχείρηση καρτών στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Swedbank, Tomas Hedberg.
Για την Barclays, η πώληση αναμένεται να αποδεσμεύσει περίπου 900 εκατομμύρια λίρες (1,21 δισεκατομμύρια δολάρια) σε σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού και να βελτιώσει τον δείκτη κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) – ένα βασικό μέτρο της κεφαλαιακής ισχύος – κατά περίπου 4 μονάδες βάσης όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Ο δείκτης CET1 της Swedbank θα υποστεί πτώση 30 μονάδων βάσης.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, υπό την αίρεση των απαιτούμενων εγκρίσεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΑΑΔΕ: Αυτόματα η πλειονότητα των μεταβολών ΚΑΔ και καθεστώτος ΦΠΑ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 11,6% οι νέες επιχειρήσεις το β΄τρίμηνο – Εκτίναξη 60,2% τα logistics – Στο +30,4% οι πτωχεύσεις
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται στα 1,1649 δολάρια
- Θερινές εκπτώσεις 2025: 6 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν χειρότερες πωλήσεις από πέρυσι
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 0,7% στη δύναμη του εμπορικού στόλου τον Ιούνιο 2025
- Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: Ποιους πλήττει και πόσο η αναστολή αποστολών στις ΗΠΑ
- ΔΕΗ: Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα TWINVEST που αφορά ΑΙ για αιολικά πάρκα
- AustriaCard Holdings: Μείωση 16% τα έσοδα, στα 163,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις