Τα χημικά PCB έχουν απαγορευθεί στις ΗΠΑ από το 1979
Η εταιρεία «Monsanto», θυγατρική του γερμανικού κολοσσού «Bayer», καταδικάστηκε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, από δικαστήριο των ΗΠΑ με πρόστιμο 857 εκατ. δολαρίων για ζημίες και τόκους σε σπουδαστές και συγγενείς σε σχολικό ίδρυμα της πολιτείας Ουάσιγκτον διότι εκτέθηκαν σε πολυχλωριωμένο διφαινύλιο (PCB), ρύπο που συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «αιώνια» χημικά.
Πέντε πρώην σπουδαστές και δυο γονείς είχαν προσφύγει σε δικαστήριο της κομητείας Κινγκ, δικαιοδοσία που συμπεριλαμβάνει το Σιάτλ, καταγγέλλοντας πως η έκθεσή τους σε PCB, που διέρρεε από φωτιστικά, τους αρρώστησε.
Η εταιρεία «ουδέποτε είχε προειδοποιήσει οποιονδήποτε ότι (τα PCB) μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από ό,τι κι αν ήταν αυτό στο οποίο τοποθετούνταν», τόνισε ο Φέλιξ Λούνα, δικηγόρος που εκπροσώπησε τους επτά προσφεύγοντες, στην αγόρευσή του.
«Ουδέποτε προειδοποίησε πως όταν μπουν στον ανθρώπινο οργανισμό, μένουν σε αυτόν για όλη τη ζωή, ότι είναι νευροτοξικά», πως εγείρουν «κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία, πρόσθεσε.
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για καθηγητές, άλλους σπουδαστές και γονείς του ίδιου σχολείου, που προβλέπουν την καταβολή προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση της εταιρείας δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή, όπως έχει ήδη κάνει σε άλλες υποθέσεις συνδεόμενες με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Sky Valley Education Center, στην πόλη Μονρό.
Η εταιρεία, που εξαγοράστηκε το 2018 από την «Bayer» έναντι ιλιγγιώδους ποσού (63 δισ. δολαρίων), είναι αντιμέτωπη με σειρά άλλων προσφυγών στη δικαιοσύνη που συνδέονται με τις συνέπειες των PCB.
Επίσης, στα μέσα Νοέμβρη, σώμα ενόρκων δικαστηρίου της Τζέφερσον Σίτι (Μιζούρι) επέβαλε στη «Monsanto» την καταβολή ποσού 1,5 δισ. δολαρίων σε ζημίες και τόκους υπέρ τριών Αμερικανών που απέδωσαν το λέμφωμα μη Χότζκιν, από το οποίο πάσχουν, στην πολυετή χρήση «Roundup». Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση και σε αυτή την καταδίκη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο καθώς μετριάστηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών
- Μαρινάκης: Eρχονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για την οπλοκατοχή
- Jumbo: Στο 6,93% μειώθηκε το ποσοστό της Fidelity
- Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η φορολογική μεταρρύθμιση
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με θετικά πρόσημα από την ανάκαμψη στην Wall Street – Γκάζι 6,8% από BMW
- Δικηγορικοί Σύλλογοι προς Πιερρακάκη – Στουρνάρα: Αναλάβετε τις ευθύνες σας για τις παράνομες πρακτικές servicers και funds
- Autohellas: Στα 72,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 9μηνο
- Titan: Εξαγόρασε την Standard Υποδομών με λατομείο στην Κρήτη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








