Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ενεργειακό σοκ, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές πετρελαίου είναι επαρκώς εφοδιασμένες
Την πρόθεση της Ουάσινγκτον να δράσει καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν έναν από τους πιο κρίσιμους ενεργειακούς διαδρόμους στον κόσμο, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.
Ειδικότερα, ο Μπέσεντ δήλωσε στην εκπομπή «Squawk Box» του CNBC ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων προκειμένου να σταθεροποιήσει τη μεταφορά αποστολών πετρελαίου μέσω του Περσικού Κόλπου.
“Έχουμε μια σειρά ανακοινώσεων που πρόκειται να κάνουμε. Ξεκινήσαμε χθες με την ανακοίνωση ότι η DFC (κρατική αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ) θα παρέχει ασφάλιση τόσο για τα πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου όσο και για τα φορτηγά πλοία που λειτουργούν γύρω από τον Κόλπο το Σαββατοκύριακο”.
Τα σχόλιά του Μπέσεντ έρχονται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών στις αγορές μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν, υπό τους φόβους για διαταραχές στη ροή πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ, ένα ναυτικό πέρασμα από το οποίο διέρχεται περίπου το 20% των παγκόσμιων αποστολών αργού πετρελαίου.
Σημειώνεται ότι από την Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί κατά περισσότερο του 15%, με το Brent να διαπραγματεύεται επί του παρόντος στα 82,4 δολάρια το βαρέλι (+1,2%) και το αμερικανικό WTI στα 74,8 δολ. (+0,3%).
Ο Μπέσεντ επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ενεργειακό σοκ, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές πετρελαίου είναι επαρκώς εφοδιασμένες, παρά την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
“Αυτό ήταν ένα καλά υπολογισμένο γεωπολιτικό γεγονός. Η αγορά αργού πετρελαίου είχε ήδη κινηθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες… οι αγορές αργού πετρελαίου είναι παραπάνω από επαρκώς εφοδιασμένες”, είπε.
Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι της χώρας παραμένουν σε επαφή με τα κράτη – παραγωγούς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και επισήμανε τα μεγάλα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως.
Υποστήριξε ακόμα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση επ’ αυτού σε σύγκριση με την περίοδο κατά τα πρώτα στάδια του πολέμου στην Ουκρανία, επικαλούμενος την εγχώρια παραγωγή – ρεκόρ πετρελαίου και φυσικού αερίου και τον αυξανόμενο ρόλο της χώρας ως σημαντικού εξαγωγέα αργού και υγροποιημένου φυσικού αερίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Saab: Παραγγελία άνω του 1 δισ. δολαρίων για δύο αεροσκάφη επιτήρησης σε χώρα της Μ. Ανατολής
- Wall Street: Άνοδος με «καύσιμο» την πτώση του πετρελαίου
- Porsche: Νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης με 5.000 επιπλέον απολύσεις έως το 2035
- Δίκη για τα Τέμπη: Αύριο η απόφαση για τις ενστάσεις και τα αιτήματα αναβολής
- ALPHA REAL ESTATE SERVICES ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΘΕΣΗΣ Δ.Σ., ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ Η ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘ. ΣΤΕΛΕΧΩΝ- ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
- Shein: Υπό αμφισβήτηση η αποτίμηση των 40-50 δισ. δολαρίων ενόψει IPO στο Χονγκ Κονγκ
- Σαουδική Αραβία: Τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν drones από το Ιράκ
- Έκρηξη και φωτιά σε εργοστάσιο παραγωγής ξυδιού στα Εξαμίλια Κορινθίας – Ένας νεκρός
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








