Την αντίθεσή του στο «κλείδωμα» των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος στα σημερινά χαμηλά επίπεδα εκφράζει ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), με επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ, στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενόψει του σημερινού Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Kαθημερινής, ο ESM με την επιστολή του βάζει φρένο στα σενάρια για μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας σε σταθερά από κυμαινόμενα που είναι σήμερα. Μια μετατροπή θα σήμαινε ότι εάν αυξηθούν τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναπροσαρμοστούν, αυξάνοντας το μελλοντικό βάρος της εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας.
Εάν προχωρούσε μια τέτοια λύση, η Ελλάδα θα είχε μεγάλο όφελος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση είναι και η μοναδική που έχει τόσο σημαντικό –θετικό– αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια δανεισμού από την Ευρώπη είναι χαμηλά, αλλά είναι και κυμαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν, επιβαρύνοντας τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή τόκων. Εάν προχωρούσε η μετατροπή τους σε σταθερά, η Ελλάδα θα διασφάλιζε για σειρά ετών χαμηλές υποχρεώσεις για τόκους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Euronext: Αύξηση 12,6% για τα EBITDA το γ’ τρίμηνο – Στα 169,0 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
- Πιερρακάκης: Επί ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν 77 υποκαταστήματα ΕΛΤΑ και έγιναν 100 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις
- Έλι Κοέν: Ξανά στο τραπέζι ο αγωγός αερίου από Ισραήλ μέσω Κύπρου – Ελλάδας
- Lamda: Στις 12 Νοεμβρίου ξεκινάει η δημόσια προσφορά για το 7ετές ομόλογο έως 500 εκατ. ευρώ
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες – Βουτιά 14,5% από Air France – KLM
- Σομαλία: 5 Έλληνες στο πλήρωμα του τάνκερ της Latsco Marine που κατέλαβαν πειρατές
- Πιερρακάκης για κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ: Δεν ήταν μόνο επικοινωνιακό, αλλά και επιχειρησιακό λάθος
- ElvalHalcor: Όγδοη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού δανείου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








