Μετά από έξι διαδοχικές μειώσεις μέχρι στιγμής, δύο back to back μειώσεις είναι πιθανό να ακολουθήσουν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, έδειξε μηνιαία δημοσκόπηση
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια άλλες δύο φορές, εκτίμησαν αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, οι οποίοι δεν αναμένουν πλέον ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν κάτω από το 2%.
Μετά από έξι διαδοχικές μειώσεις μέχρι στιγμής, δύο back to back μειώσεις είναι πιθανό να ακολουθήσουν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, έδειξε η μηνιαία δημοσκόπηση.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τον προηγούμενο γύρο, οι ερωτηθέντες προβλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων -αυτή τη στιγμή στο 2,5%- θα παραμείνει στο 2% μέχρι το τέλος της περιόδου έρευνας.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, μια μικρή πλειοψηφία είχε προβλέψει μια τελική κίνηση, στο 1,75%, τον Μάρτιο του 2026.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι αυτή η μικρή μεταβολή των απόψεων ακολουθεί μετά τα σχέδια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ενισχύσουν σημαντικά τις επενδύσεις στην άμυνα – μια προσπάθεια που είναι πιθανό να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να επιταχύνει τον πληθωρισμό.
Εκτός από τις στρατιωτικές δαπάνες, η Γερμανία επιδιώκει να ανανεώσει τις γερασμένες υποδομές της με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον δαπάνες.
Οι δαπάνες «θα εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις στα τέλη του 2026», σημειώνει ο Marco Wagner, οικονομολόγος στην Commerzbank.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο Αυστριακός Robert Holzmann, ο οποίος προειδοποίησε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κρατήσει τα «πυρά» της στην επόμενη συνεδρίαση και μπορεί τελικά να αναγκαστεί να αρχίσει ξανά να αυξάνει τα επιτόκια.
Ο Φινλανδός Olli Rehn, ωστόσο, είπε ότι δεν θα προκύψει «αναγκαστικά» ανάγκη επιβράδυνσης της χαλάρωσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- CNN: Ο πόλεμος φέρνει κρίση νερού στη Μέση Ανατολή
- Ιράν: Περισσότεροι από 3.000 νεκροί μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ
- Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ρίχνει στην αγορά 411 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για να φρενάρει το ράλι των τιμών
- Το άκαρπο κάλεσμα Τραμπ για διεθνή φύλαξη των Στενών του Ορμούζ και ο ρόλος της 31ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών καθορίζουν την επόμενη φάση του πολέμου
- Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: «Ο Αλί Χαμενεΐ θεωρούσε ακατάλληλο τον γιο του Μοτζτάμπα για ανώτατο ηγέτη του Ιράν»
- Διήμερη επίσκεψη Δένδια στο Λονδίνο – Συναντήσεις με τον Βρετανό ΥΠΕΞ και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας
- Ιρανός ΥΠΕΞ: Το Ιράν «ποτέ δεν ζήτησε» κατάπαυση του πυρός ή διαπραγματεύσεις
- Eπιθέσεις κατά των Φρουρών της Επανάστασης και της μονάδα Μπαζίτζ στο Ιράν πραγματοποίησε το Ισραήλ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








