Οικονομία

Bloomberg: Το Παρίσι θα «επισκιάζει» τις σχέσεις Ελλάδας με την τρόικα

Μερικές φορές ενδιαφέρουσες, μερικές φορές κουραστικές και μερικές επαναλαμβανόμενες, ήταν οι διαπραγματεύσεις τις Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές της, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται τον Πάνο Τσακλόγλου, ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Χτες οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών αναχώρησαν από το Παρίσι, χωρίς να έχουν στα χέρια τους κάποια σημάδια προόδου ώστε να άρουν το αδιέξοδο σχετικά με τη μελλοντική χρηματοδότηση Ελλάδας.

Το ετήσιο τελετουργικό των παζαριών για τους αριθμούς του προϋπολογισμού, ένα χαρακτηριστικό ελέγχου της Ελλάδας από το 2010, έγινε φέτος σε δύο γύρους διαπραγματεύσεων στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα θολά μάτια μετά από τις ολονύχτιες συζητήσεις είχαν ελάχιστα αποτελέσματα να δείξουν. “Τεράστια κατανάλωση καφέ, σάντουιτς ή περιστασιακά σουβλάκι, η οποία συνοδεύτηκε από κανένα κουτάκι μπύρας”. “Ανταλλαγή επιχειρημάτων – μερικές φορές ενδιαφέρουσα, μερικές φορές κουραστική και άλλες επαναλαμβανόμενη” ήταν τα χαρακτηριστικά της ημέρας, ή μάλλον της νύχτας”, ανέφερε ο Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος έχει εμπειρία των συνομιλιών.

Ο Τσακλόγλου ήταν αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ομάδα εργασίας του Eurogroup μέχρι τον Ιούνιο και τώρα είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε αυτό το γύρο, καμία πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί τα επιχειρήματα του άλλου, οδηγώντας σε αδιέξοδο την απελευθέρωση της δόσης της διάσωσης.

Η τελευταία αναθεώρηση

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιέζει για να βγει η χώρα από το πρόγραμμα διάσωσης, ένας στόχος που δεν θα επιτευχθεί εάν δεν ολοκληρωθεί η τελική αξιολόγηση από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η τρέχουσα επανεξέταση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, πράγμα που σημαίνει ρεαλιστικά έως τις 8 Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν για τελευταία φορά φέτος στις Βρυξέλλες.

Το σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών είναι η επιμονή της τρόικας να βρει η Ελλάδα περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε πρόσθετες περικοπές στον προϋπολογισμό για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το επόμενο έτος.
Αυτό παρέμεινε ανεπίλυτο ζήτημα στο τέλος των συνομιλιών στο Παρίσι.

Η αποστολή του ΟΟΣΑ

“Θα συνεχίσουμε το διάλογό μας εντατικά και θα εργαστούμε για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης”, δήλωσε ο Declan Costello, επικεφαλής της αποστολής της Επιτροπής για την Ελλάδα.

Από την άλλη, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, και η κυβέρνηση αισθάνεται ότι τιμωρείται γι’ αυτή την επιτυχία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης μετά την αποτυχία να σφραγιστεί μια συμφωνία στο Παρίσι.

Ενώ η Ιταλία και η Γαλλία επίμονα αγνοούν τους συμπεφωνημένους κανόνες του προϋπολογισμού, η τρόικα επιχειρεί να παραδειγματίσει με την Ελλάδα, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

«Απίθανες» αξιώσεις

Ο Τσακλόγλου χαρακτήρισε “απίθανες” τις αξιώσεις τις τρόικας για δημοσιονομική τρύπα 2,5 δισ. ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι πανομοιότυπα αιτήματα ενός ανύπαρκτου κενού υπήρξαν και πριν από ένα χρόνο.  Ο ίδιος είπε ότι οι πιστωτές αγνοούν πολλές φορές τα δεδομένα από το σχεδιασμό αρκετών φόρων που αναμένεται να συλλεχθούν κατά τους προσεχείς μήνες.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να συζητήσει την επέκταση του τρέχοντος σχεδίου διάσωσης κατά έξι μήνες ή ένα χρόνο, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης. Η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχθεί μόνο μια τεχνική επέκταση του κατά ένα μήνα για να δοθεί επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης, είπε ο αξιωματούχος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu