Ελλάδα

Blue Horizon – καταθέσεις επιβατών: «Ο Αντώνης είχε μπει στο καράβι» – Το εισιτήριο θανάτου και το χρονικό της φρίκης

Στις 20.40 της 5ης Σεπτεμβρίου, μισή ώρα πριν χάσει τη ζωή του, καθόταν στο αεροπορικά καθίσματα του πλοίου όπως φαίνεται και από το εισιτήριό του αλλά και τις καταθέσεις επιβατών

Το χρονικό ενός αδιανόητου εγκλήματος που συντελέστηκε στο λιμάνι του Πειραιά και στο πλοίο Blue Horizon με θύμα τον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη αποκαλύπτεται μέσα από στοιχεία της δικογραφίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αρχικά ξεκαθαρίζεται ότι ο άτυχος 36χρονος είχε βγάλει κανονικά εισιτήριο που τελικά τον οδήγησε στον θάνατο.

Είχε μπει στο καράβι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του cretalive.gr ο Αντώνης στις 20.40 της 5ης Σεπτεμβρίου, μισή ώρα πριν χάσει τη ζωή του, καθόταν στο αεροπορικά καθίσματα του πλοίου.

Είχε ήδη επιβιβαστεί δηλαδή, όπως φαίνεται και από το εισιτήριό του αλλά και σύμφωνα με καταθέσεις επιβατών.

Για κάποιο λόγο χρειάστηκε να εξέλθει για λίγο από το πλοίο και επέστρεφε τρέχοντας για να προλάβει. Για το λόγο αυτό τον βλέπουμε στο σοκαριστικό βίντεο να τρέχει χωρίς κάποιο σακίδιο στο χέρι.

Η κατάθεση αστυνομικού

Είναι αποκαλυπτική η κατάθεση αστυνομικού που μαζί με την σύζυγο του ταξίδευαν με το Blue Horizon για Ηράκλειο εκείνο το βράδυ.

Όπως περιγράφει, τον είχε δει τον Αντώνη να κάθεται στα αεροπορικά καθίσματα. Κάποια στιγμή βγήκε με την σύζυγο του στην πρύμνη, περιμένοντας τον απόπλου.

Στις 21.10 αντιλήφθηκαν τον διαπληκτισμό μελών του πληρώματος με τον Αντώνη.

Στην τρίτη απώθηση και ενώ το πλοίο είχε ξεκινήσει, ο Αντώνης έπεσε στη θάλασσα

«Οι ναυτικοί που ήταν στον καταπέλτη δεν έκαναν κάτι. Ο καταπέλτης έκλεισε και το πλοίο έφυγε. Ανακοίνωση από τα μεγάφωνα δεν έγινε. Υπήρξε αναταραχή από τους επιβάτες. Υπήρχαν φωνές αλλά δεν έγινε κάτι. Αφού έπεσε ο νεαρός στη θάλασσα, είδα το μισό σώμα του να βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας περίπου 20 δευτερόλεπτα μετά την πτώση του» φέρεται να έχει καταθέσει ο αστυνομικός.

Η αρχική ενημέρωση του καπετάνιο στο Λιμεναρχείο

Πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν ότι ο πλοίαρχος του Blue Horizon ναι μεν ενημέρωσε το Λιμεναρχείο ότι «υπήρχε άνθρωπος στη θάλασσα, πλησίον του πλοίου», ωστόσο δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά εμπλοκής του πληρώματος στην πτώση του ανθρώπου στο νερό.

Ο λιμενικός φέρεται να καταθέτει ότι στις 21.13 ο πλοίαρχος του Blue Horizon ανέφερε στην υπηρεσία τους μέσω VHF ότι εντόπισε άνθρωπο στη θάλασσα πλησίον του πλοίου.

Όμως, όπως διευκρινίζεται, σε καμία περίπτωση δεν δηλώθηκε ότι το πλοίο και μέλη του πληρώματος είχαν την παραμικρή εμπλοκή η υπαιτιότητα σε αυτό. Ως εκ τούτου το λιμενικό ενήργησε για τη διάσωση του ανθρώπου, κινητοποιώντας σκάφη και υπηρεσίες.

Το χρονικό της φρίκης

Με βάση το βιβλίο συμβάντων του Α’ Λιμενικού Τμήματος Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι:

-στις 21.13 ο πλοίαρχος του Blue Horizon ανέφερε στην υπηρεσία ότι κατά τον απόπλου του εντόπισε άνθρωπο στη θάλασσα, πλησίον του πλοίου. Το Blue Horizon δήλωσε ετοιμότητα αναχώρησης περί 21.09 και του δόθηκε άδεια απόπλου στις 21.12

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 21.15 είχαν ξεκινήσει οι κλήσεις επιβατών στο Λιμενικό και την Αστυνομία που ενημέρωναν για την πτώση του Αντώνη στη θάλασσα μετά από διαπληκτισμό με μέλη του πληρώματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 21.42 δόθηκε τηλεφωνική εντολή από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά για διακοπή του πλου προς αναμονή περαιτέρω οδηγιών.

Στις 22.00 υπήρξε εντολή για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά και στις 22.53 το Blue Horizon προσέδεσε.

Ο Αντώνης, περίπου από τις 21.10 με 21.11 οπότε και έπεσε στο νερό, ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του γύρω στις 21.40.

Τον ανέσυρε λέμβος καβοδετών με την συνδρομή στελέχους του Α’ Λ/Τ.

Ένα λεπτό πριν τις 22.00 παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Να σημειωθεί ότι η κάμερα του πλοίου που βρίσκεται στον καταπέλτη δεν καταγράφει, ωστόσο ο καπετάνιος από τη γέφυρα του πλοίου βλέπει μέσω της κάμερας αυτής σε πραγματικό χρόνο.

Υποστηρίζεται ωστόσο από ναυτικούς ότι συνήθως ο πλοίαρχος κάνει χρήση αυτής της κάμερας κατά τον κατάπλου και όχι τόσο κατά τον απόπλου.

Το «μαύρο κουτί»

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο MEGA ο Βασίλης Λαμπρόπουλος το αποκαλούμενο «μαύρο κουτί» του Blue Horizon, δηλαδή το σύστημα καταγραφής ταξιδιού (VDR), το οποίο είναι εγκατεστημένο στη γέφυρα του πλοίου και σε αυτό εμπεριέχονται συνομιλίες, ενδοεπικοινωνίες μέσω VHF και άλλες κρίσιμες πληροφορίες, βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης στα χέρια των δικαστικών αρχών.

Εκτιμάται ότι η εξαγωγή των δεδομένων, διαδικασία που έγινε παρουσία λιμενικών και τεχνικών ασφαλείας, θα «φωτίσουν» καίριες πτυχές αυτής της τρομερής υπόθεσης που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu