Επιχειρήσεις

Blueground: Τα επόμενα βήματα μετά τη χρηματοδότηση μαμούθ – Σε ποιες αγορές στοχεύει

O CEO της Blueground Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου

Η εταιρεία έχει παρουσία πλέον σε πάνω από 30 πόλεις ανά τον κόσμο

Την περαιτέρω διείσδυσή της στην Ασία, αλλά και την εφαρμογή επιχειρησιακών μοντέλων μέσω συμπράξεων σε περιοχές και κράτη που θεωρούνται πιο ‘’δύσκολα’’ από άλλα επιδιώκει μέσα στο 2024 η Blueground. Πρόκειται για προορισμούς δηλαδή όπως Χονγκ Κονγκ και Μπανγκογκ.

Επιπρόσθετα, μέσα στο 2024 αναμένεται, λόγω και των αυξημένων συνεργασιών που ήρθαν και έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα, να υπάρξει ανανέωση στο ανθρώπινο δυναμικό που θα διαχειρίζεται νέες συμφωνίες και όσα προκύπτουν από αυτές.

Στην παρούσα φάση η εταιρεία έχει πάνω από 1000 υπαλλήλους στα γραφεία της ανά τον κόσμο και δεκάδες εξωτερικούς συνεργάτες.

Επιπλέον, στο στόχαστρο της Blueground είναι πιθανό να είναι και εξαγορές νέων εταιρειών, όπως πχ έγινε στο παρελθόν με τη βραζιλιάνικη Tabas η εταιρεία επεκτάθηκε στην αγορά της Λατινικής Αμερικής.

Αυτά αναφέρουν πληροφορίες του financialreport.gr που έρχονται λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση για τη νέα χρηματοδότηση 45 εκατ. δολαρίων προς την εταιρεία. Κατά όσα έγιναν γνωστά, ο νέος γύρος χρηματοδότησης περιλαμβάνει κεφάλαια από το νέο επενδυτή της Blueground Susquehanna Private Equity Investments, LLLP (Susquehanna) αλλά και υφιστάμενους επενδυτές, όπως η Westcap.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό η Blueground άντλησε δανειακή διευκόλυνση από τη Barclays με συμμετοχή της Morgan Stanley, της Deutsche Bank και της HSBC, η οποία αντικατέστησε τον προηγούμενο δανεισμό της με τη Silicon Valley Bank (SVB). Τα νέα κεφάλαια θα τροφοδοτήσουν την εξέλιξη νέας τεχνολογίας, τη ανάπτυξη του δικτύου διαμερισμάτων της και την εφαρμογή των νέων επιχειρησιακών της μοντέλων.

Σημειώνεται ότι το 2021 η κεφαλαιοποίησή της Blueground ανερχόταν στα 750 εκατ. δολάρια, με αυτήν πλέον να κινείται ανοδικά, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η εταιρεία «είναι κοντά στην κερδοφορία».

Τα έντεκα χρόνια διαδρομής και η μίσθωση ολόκληρων κτιρίων

Η Blueground ιδρύθηκε το 2013 από τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου, με βασική της δραστηριότητα την εκμίσθωση επιπλωμένων κατοικιών.

Ήταν επί τους ουσίας η εταιρεία που άνοιξε το δρόμο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, για την συνεργασία ιδιοκτητών και εταιρειών μέσω της εκμίσθωση των ακινήτων τους, με στόχο την υπενοικίασή της για έναν ή περισσότερους μήνες.

H Blueground ξεκίνησε με λίγα διαμερίσματα, αρχικά από την Αθήνα και πλέον έχει πάνω από 15,000 διαμερίσματα και διεθνή παρουσία σε 30 πόλεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον η εταιρεία έρχεται σε συμφωνίες προκειμένου να υπενοικιάζει και ολόκληρα κτίρια, ήδη από την έναρξη λειτουργίας τους, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό μιας ολοκαίνουργιας πολυκατοικίας, η οποία βρίσκεται στις όχθες της Ρεματιάς Χαλανδρίου.

Όλα τα διαμερίσματα στη νέα πολυκατοικία στη Ρεματιά Χαλανδρίου είναι μισθωμένα στη Blueground

Οι συμφωνίες στην Ασία

Η Ασία είναι μια ήπειρος που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την εταιρεία και αυτό φάνηκε, ήδη, από τις αρχές του 2024. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στον Μάρτιο η Blueground ανακοίνωσε την επέκτασή της στην Ταϊλάνδη μέσω συμφωνίας franchising με την εταιρεία Chic Republic Company Limited.

Η Blueground Thailand στοχεύει να διαχειρίζεται τουλάχιστον 3.000 υψηλής ποιότητας επιπλωμένα διαμερίσματα για ενοικιάσεις ευέλικτης χρονικής διάρκειας σε τέσσερις πόλεις της Ταϊλάνδης. Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία franchising που ανακοινώνει η Blueground μετά τη συμφωνία με τη Mitsubishi Estate για τη δημιουργία της Blueground Japan, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Με έδρα την Μπανγκόκ, η Chic Republic Public Company Limited, που εξειδικεύεται στην εμπορία και διανομή επίπλων και προϊόντων διακόσμησης, θα προσφέρει τα διαμερίσματα Blueground στις πόλεις Μπανγκόκ, Ραγιονγκ, Τσονμπούρι και Τσατσοενγκσάο κάτω από την επωνυμία Blueground Thailand.

Τα πρώτα διαμερίσματα Blueground πρόκειται να γίνουν διαθέσιμα στους διεθνείς εταιρικούς ταξιδιώτες στην Μπανγκόκ ήδη από τα μέσα του 2024.

Την ίδια στιγμή, στις αρχές Ιανουαρίου της τρέχουσας χρονιάς, η Blueground σύναψε την πρώτη της συμφωνία franchise με τη Mitsubishi Estate Co., Ltd., με στόχο την επέκτασή της στην ιαπωνική αγορά.
Η Mitsubishi Estate, μια ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων και φιλοξενίας, σκοπεύει να αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο 13.000 επιπλωμένων διαμερισμάτων σε μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας κάτω από την επωνυμία Blueground Japan.

Η παρουσία στις ΗΠΑ

Eξάλλου, μέσα στο 2023 η Blueground είχε ανακοινώσει την εξαγορά της Travelers Haven, τον κορυφαίο πάροχο στις ΗΠΑ για διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα on demand, κατόπιν δηλαδή αιτήματος από τον πελάτη που επιπλώνονται ανάλογα με τις ανάγκες του.
Η εξαγορά αυτή δίνει στη Blueground τη δυνατότητα να προσφέρει στους πελάτες της επιπλωμένα διαμερίσματα στις ΗΠΑ διαθέσιμα on demand (κατόπιν αιτήματος), παράλληλα με το χαρτοφυλάκιο διαμερισμάτων που ήδη διαθέτει σε όλο τον κόσμο.
Από κοινού οι δύο οργανισμοί θα απασχολούν περισσότερα από 1.200 άτομα, ενώ με βάση τις τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις τα έσοδα τους για το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα $600 εκατομμύρια.

Πριν από λίγες ημέρες, δε, η εταιρεία μπήκε σε μια ακόμα περιοχή των ΗΠΑ, το Όρεγκον, ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις και για άλλα σημεία στην Βόρεια Αμερική, όπου θα μισθώσει διαμερίσματα.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu