Διεθνή

BMW: Επενδύει 700 εκατ. ευρώ για παραγωγή ηλεκτρικών Mini Cooper στη Βρετανία

Φιλόδοξα σχέδια για το ιστορικό εργοστάσιο της Οξφόρδης, με κινεζικές μπαταρίες και κρατική επιδότηση - «Χωρίς την Κίνα δεν πιάνουμε τον στόχο μηδενικών εκπομπών», λέει η υπ. Βιομηχανίας

Επένδυση 600 εκατομμυρίων στερλινών (700 εκατ. ευρώ) για την παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών Mini στη Βρετανία ανακοίνωσε η BMW.

«Υποστηριζόμενη από τη βρετανική κυβέρνηση», αναφέρει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η κίνηση θα βοηθήσει στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο παραγωγής της Οξφόρδης και στις εγκαταστάσεις συμπίεσης αμαξώματος στο Σουίντον, γράφει ο Guardian.

Ο Μίλαν Νεντέλκοβιτς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BMW και υπεύθυνος για την παραγωγή, δηλώνει: «Με τη νέα επένδυση θα αναπτύξουμε το εργοστάσιο της Οξφόρδης για την παραγωγή της νέας γενιάς ηλεκτρικών Mini και θα χαράξουμε τον δρόμο για την αμιγώς ηλεκτρική κατασκευή αυτοκινήτων στο μέλλον».

Από το 2026, το εργοστάσιο της Οξφόρδης θα κατασκευάζει δύο νέα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα – το 3θυρο Mini Cooper και το συμπαγές crossover Mini Aceman. Μέχρι το 2030 ο όγκος παραγωγής θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρικός.

Η Οξφόρδη κατασκευάζει επί του παρόντος το υπάρχον Mini Electric, καθώς και τις 3-θυρες, 5-θυρες και Clubman εκδόσεις του κλασικού βρετανικού αυτοκινήτου.

Η Στέφανι Βουρστ, επικεφαλής της Mini, υπογραμμίζει: «Η Οξφόρδη ήταν και παραμένει η καρδιά της Mini. Χαίρομαι που τα δύο νέα, πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα θα παράγονται στην Οξφόρδη, επιβεβαιώνοντας την πορεία μας προς ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον. Η συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση για εγχώρια οχήματα χωρίς εκπομπές ρύπων δείχνει το άνοιγμα της παγκόσμιας κοινότητας Mini στην ηλεκτροκίνηση, την οποία θα εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Με κινεζική και κυβερνητική χείρα βοήθειας

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει την BMW στην κατασκευή ηλεκτρικών Mini στην Οξφόρδη, χωρίς να επιμένει στην εγχώρια προέλευση των μπαταριών, δήλωσε η υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Κέμι Μπάντενοχ, παραπέμποντας στην εξάρτηση της αυτοκινητοβιομηχανίας από την Κίνα, γράφει το Bloomberg.

Η Βρετανία θα διαφοροποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού όσο το δυνατόν περισσότερο και θα σταματήσει να μπλοκάρει εξαρτήματα από συγκεκριμένες χώρες, δήλωσε η υπουργός, μετά την ανακοίνωση της BMW για την αναζωογόνηση της παραγωγής ηλεκτρικών Mini το 2026.

close menu