Διεθνή

Boeing: Αναμένει παραγγελία μαμούθ από Κίνα – 8.485 νέα αεροπλάνα αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων

Για την ανανέωση του στόλου αεροσκαφών μεταφοράς φορτίων και επιβατηγών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη

Ο αμερικανικός κολοσσός κατασκευής αεροσκαφών Boeing υπολογίζει πως η Κίνα θα χρειαστεί 8.485 νέα αεροπλάνα μεταφοράς φορτίων και επιβατών, συνολικού κόστους $1,5 τρισ. μέχρι το 2041. Σημειωτέον πως η εκτίμηση αυτή ξεπερνά το 1/5 του συνόλου των παραδόσεων νέων αεροσκαφών σε παγκόσμιο επίπεδο για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η εταιρεία υποστηρίζει πως ο εμπορικός αεροπορικός στόλος της χώρας θα ξεπεράσει τα 9.600 αεροσκάφη, από τα 3.900 αεροπλάνα αυτή τη στιγμή.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως η αγορά της Κίνας αυτή θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σημαντικά, παρά τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις», τόνισε ο Πίτερ Γκάο, αντιπρόεδρος της Boeing στην Κίνα, προσθέτοντας πως «οι βασικές αρχές της οικονομίας της Κίνας παραμένουν σταθερές και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αύξηση στη ζήτηση τόσο για αεροσκάφη μεταφοράς φορτίων όσο και για τα επιβατηγά αεροπλάνα».

Παρά την αισιόδοξη αυτή προοπτική του κολοσσού, τα παραπάνω στοιχεία υστερούν σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές εκτιμήσεις, βάσει των οποίων η Boeing υπολόγιζε πως η Κίνα θα χρειαστεί 8.700 νέα αεροπλάνα την επόμενη 20ετία.

Η χώρα, παράλληλα, αποτελεί πραγματικό «πονοκέφαλο» για την αμερικανική εταιρεία τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της καθυστέρησης της παράδοσης νέων αεροσκαφών και νέων παραγγελιών λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου. Επιπροσθέτως, το μοντέλο Boeing 737 Max δεν έχει λάβει άδεια πτήσης στη χώρα μετά από τα αεροπορικά δυστυχήματα στην Ινδονησία το 2018 και στην Αιθιοπία το 2019, παρά το «πράσινο φως» που έλαβε στις υπόλοιπες μεγάλες αγορές του κόσμου.

Η Boeing τόνισε πως η αύξηση των πωλήσεων προς τις κινεζικές αεροπορικές τις επόμενες δεκαετίες θα οφείλεται στην αντικατάσταση των παλαιότερων μοντέλων αεροσκαφών με αεροπλάνα τα οποία θα έχουν καλύτερες αποδόσεις καυσίμων όπως το Max, το 787 και το 777X. Τέλος, υπολογίζει πως η κίνηση των επιβατών στη χώρα θα καταγράφει αύξηση της τάξης 4,9% ετησίως, ενώ ο στόλος των αεροσκαφών μεταφοράς φορτίων θα υπερτετραπλασιαστεί σε πάνω από 800 αεροπλάνα μέχρι το 2041.

close menu